. Ma Adalbert napja van.
A Nők elleni erőszak megszüntetésének napja
2011-11-23 16:10:22
A Nők elleni erőszak megszüntetésének napja

A Nők elleni erőszak megszüntetésének napja

1960. november 25-én a Dominikai Köztársaságban a diktatúra áldozata lett három nővér, a Mirabal nővérek. Rájuk emlékezve 1999-ben az ENSZ konferenciája e napot a Nők elleni erőszak megszüntetésének napjává nyilvánította.

 

Nők várakoznak a családtervezési szolgáltatásokat nyújtó mozgó klinika előtt.  

Fotó: Kósa Regina

 

 

 

Patria, Minerva és Maria Teresa Pillangók néven voltak politikai aktivisták a Trujillo diktatúrában. Az ellenállás jelképei voltak, többször bebörtönözték őket. A titkosrendőrség emberei végeztek velük, testüket egy szakadékban találták meg. Haláluk híre megrázta a világot, sorsukról film készült, Ha eljő a Pillangók ideje címen, főszerepben Salma Hayek.


A nők elleni erőszak nem csak a politikai élet színterén, hanem a közéletben, és sajnos az otthonokban is megtalálható. Nemcsak háborúban, hanem békében is.


A fiatalon, 15-44 évesen meghalt nők 7 %-ánál a halál oka erőszak. Az USÁ-ban, Kanadában, Izraelben, Ausztráliában a nőgyilkosságok 40-70 %-át a férjek és barátok követik el. Egyiptomban gyakran a családjuk megöli a megerőszakolt nőket, hogy megszabaduljanak a szégyentől. Tanzániában évente többszáz nőt végeznek ki boszorkányság vádjával. (Néhány adat a 2002-es WHO jelentésből.)


A nők elleni erőszak egyik legsúlyosabbja akaratuk ellenére teherbe ejteni őket. Jelenleg az emberi nemzéseknek még több mint harmada a nő szándéka nélkül történik, és ez súlyos bűn a jövő generációk és civilizációnk ökológiai létalapjai ellen is.

(Forrás: ENSZ)

 

ensz

 

Akkor tudhatjuk meg igazán, hogy egy probléma mennyire van jelen egy fejlődő országban, ha személyesen látogatunk el oda. 2011 novembere elején Malawiba utaztam egy tanulmányút kapcsán - mondja Kósa Regina, aki a Női életek megmentése (Save Women’s Lives) elnevezésű nemzetközi projekt keretein belül a székesfehérvári BOCS Alapítványnak köszönhetően vett részt az utazáson máltai, német és holland újságírókkal együtt.


A helyi lakosoktól érdeklődtek a nők akaratuk ellenére történő teherbe ejtéséről, női jogokról. Mint mondja az utazás résztvevői nem kaptak egységes képet az országra nézve, hiszen a különböző fejlettségű területeken hatalmas különbség mutatkozik a kultúra és szokások terén. A lakosság nagy része a vidéki faluközösségekben él, ahol jellemzően megtartották a törzsi, tradicionális szokásokat.


Egyes törzseknél a mai napig az a szokás jellemző, hogy házasság előtt a leendő férj szülei alaposan megvizsgálják a jövőbeni feleséget, megbizonyosodnak róla, hogy tökéletesen ki tudja-e majd szolgálni a fiukat. A házasság során a férfi családja pénzt vagy egyéb javakat ad a feleség családjának, ezzel mintegy megvásárolva a nőt. Ennek fejében a házasság napjától kezdve a férj minden döntést meghozhat a felesége helyett, amelybe beletartozik a születendő gyermekek száma, ideje és a nő iskoláztatásának ideje is, azaz a nő egy teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ennek következménye lehet az is, amikor olyan állapotban kényszeríti a férfi terhességre a nőt, amikor a szervezete még nem készült fel rá. Ez is hozzájárul az országban a magas anyai halálozási arányhoz (657/100.000 élve szülés) és a csecsemőhalálozási arányhoz (66/1000 születés). (Magyarországon ugyanezek az értékek: 13/100.000 és 5,31/1000)


Szerencsére ezek a szélsőséges törzsi kultúrák kezdenek megváltozni, amiben nagy szerepe van a malawi kormánynak és a helyi civil szervezeteknek is. Mindkét félnek az a célja, hogy a férfiakat is jobban bevonják az egész terhesség és a szülés folyamatába is, hogy ők is lássák, milyen megterhelést jelent ez még az egészséges női szervezet számára is. „A férfinak meg kell értenie, hogy ha a korai terhesség miatt megbetegszik a felesége vagy meghal, a gyerekek rámaradnak” mondta Mathias Chatuluka, a Malawi Családtervezési Egyesület (FPAM) programigazgatója. Többek között a FPAM munkájának is köszönhető, hogy a 15-49 év közötti lakosságnak ma már 46%-a használ családtervezési eszközöket (fogamzásgátlás), a korábbi években jellemző 1% helyett.


A sikerek folytatásához és a további eredményes működéshez azonban elengedhetetlen a külföldi támogatás és adományok folyamatos áramlása. 

 

ensz

 A családtervezésbe a fiúkat is be kell vonni.  Fotó: Kósa Regina

 

A 2011. novemberi tanulmányút az anyai egészség valamint a reproduktív egészség és jogok témában került megrendezésre.

További híreink
Végelszámolás vár Rákay Philip vállalkozására
Rákay Philipék már novemberben meghirdették a Szent-György hegyen álló nevezetes présházat, a Tarányi-pincét, mostanra viszont már cégjogilag is látszik: letettek arról, ...
2023-08-24 17:41:30, Hírek, Aktuális Bővebben
Putyin embere sejlik a NER új luxusjachtja mögött, amivel Mészáros utazgat
A Superyachtfan nevű hajós szakmai portál szerint egy olyan orosz bányamilliárdosé a fedélzeten Mészáros Lőrincékkel lefotózott Rose d’Or nevű hajó, aki a Balkánon aktív ...
2023-08-08 15:39:24, Hírek, Aktuális Bővebben
Nem közölték az akkugyár dolgozóival, hogy rákkeltő anyaggal dolgoznak
Részletes jegyzőkönyvet szerzett meg az MSZP arról a szigetszentmiklósi akkumulátorgyár-balesetről, amelyben két dolgozó életét vesztette. Most az iváncsai eset kapcsán i...
2023-08-05 11:46:12, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
"Nehéz időket élünk, gyakorta kell pályát módosítanunk, hogy túléljük őket, többdiplomás asszonyok takarítást ...
Bővebben >>