. Ma Stefánia napja van.
A Nők elleni erőszak megszüntetésének napja
2011-11-23 16:10:22
A Nők elleni erőszak megszüntetésének napja

A Nők elleni erőszak megszüntetésének napja

1960. november 25-én a Dominikai Köztársaságban a diktatúra áldozata lett három nővér, a Mirabal nővérek. Rájuk emlékezve 1999-ben az ENSZ konferenciája e napot a Nők elleni erőszak megszüntetésének napjává nyilvánította.

 

Nők várakoznak a családtervezési szolgáltatásokat nyújtó mozgó klinika előtt.  

Fotó: Kósa Regina

 

 

 

Patria, Minerva és Maria Teresa Pillangók néven voltak politikai aktivisták a Trujillo diktatúrában. Az ellenállás jelképei voltak, többször bebörtönözték őket. A titkosrendőrség emberei végeztek velük, testüket egy szakadékban találták meg. Haláluk híre megrázta a világot, sorsukról film készült, Ha eljő a Pillangók ideje címen, főszerepben Salma Hayek.


A nők elleni erőszak nem csak a politikai élet színterén, hanem a közéletben, és sajnos az otthonokban is megtalálható. Nemcsak háborúban, hanem békében is.


A fiatalon, 15-44 évesen meghalt nők 7 %-ánál a halál oka erőszak. Az USÁ-ban, Kanadában, Izraelben, Ausztráliában a nőgyilkosságok 40-70 %-át a férjek és barátok követik el. Egyiptomban gyakran a családjuk megöli a megerőszakolt nőket, hogy megszabaduljanak a szégyentől. Tanzániában évente többszáz nőt végeznek ki boszorkányság vádjával. (Néhány adat a 2002-es WHO jelentésből.)


A nők elleni erőszak egyik legsúlyosabbja akaratuk ellenére teherbe ejteni őket. Jelenleg az emberi nemzéseknek még több mint harmada a nő szándéka nélkül történik, és ez súlyos bűn a jövő generációk és civilizációnk ökológiai létalapjai ellen is.

(Forrás: ENSZ)

 

ensz

 

Akkor tudhatjuk meg igazán, hogy egy probléma mennyire van jelen egy fejlődő országban, ha személyesen látogatunk el oda. 2011 novembere elején Malawiba utaztam egy tanulmányút kapcsán - mondja Kósa Regina, aki a Női életek megmentése (Save Women’s Lives) elnevezésű nemzetközi projekt keretein belül a székesfehérvári BOCS Alapítványnak köszönhetően vett részt az utazáson máltai, német és holland újságírókkal együtt.


A helyi lakosoktól érdeklődtek a nők akaratuk ellenére történő teherbe ejtéséről, női jogokról. Mint mondja az utazás résztvevői nem kaptak egységes képet az országra nézve, hiszen a különböző fejlettségű területeken hatalmas különbség mutatkozik a kultúra és szokások terén. A lakosság nagy része a vidéki faluközösségekben él, ahol jellemzően megtartották a törzsi, tradicionális szokásokat.


Egyes törzseknél a mai napig az a szokás jellemző, hogy házasság előtt a leendő férj szülei alaposan megvizsgálják a jövőbeni feleséget, megbizonyosodnak róla, hogy tökéletesen ki tudja-e majd szolgálni a fiukat. A házasság során a férfi családja pénzt vagy egyéb javakat ad a feleség családjának, ezzel mintegy megvásárolva a nőt. Ennek fejében a házasság napjától kezdve a férj minden döntést meghozhat a felesége helyett, amelybe beletartozik a születendő gyermekek száma, ideje és a nő iskoláztatásának ideje is, azaz a nő egy teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerül. Ennek következménye lehet az is, amikor olyan állapotban kényszeríti a férfi terhességre a nőt, amikor a szervezete még nem készült fel rá. Ez is hozzájárul az országban a magas anyai halálozási arányhoz (657/100.000 élve szülés) és a csecsemőhalálozási arányhoz (66/1000 születés). (Magyarországon ugyanezek az értékek: 13/100.000 és 5,31/1000)


Szerencsére ezek a szélsőséges törzsi kultúrák kezdenek megváltozni, amiben nagy szerepe van a malawi kormánynak és a helyi civil szervezeteknek is. Mindkét félnek az a célja, hogy a férfiakat is jobban bevonják az egész terhesség és a szülés folyamatába is, hogy ők is lássák, milyen megterhelést jelent ez még az egészséges női szervezet számára is. „A férfinak meg kell értenie, hogy ha a korai terhesség miatt megbetegszik a felesége vagy meghal, a gyerekek rámaradnak” mondta Mathias Chatuluka, a Malawi Családtervezési Egyesület (FPAM) programigazgatója. Többek között a FPAM munkájának is köszönhető, hogy a 15-49 év közötti lakosságnak ma már 46%-a használ családtervezési eszközöket (fogamzásgátlás), a korábbi években jellemző 1% helyett.


A sikerek folytatásához és a további eredményes működéshez azonban elengedhetetlen a külföldi támogatás és adományok folyamatos áramlása. 

 

ensz

 A családtervezésbe a fiúkat is be kell vonni.  Fotó: Kósa Regina

 

A 2011. novemberi tanulmányút az anyai egészség valamint a reproduktív egészség és jogok témában került megrendezésre.

További híreink
5 milliárd forintnyi PCR-tesztet semmisít meg a kormány
Tavasszal lejárt szavatosságú PCR teszteket semmisítenek meg több milliárd forint értékben – értesült a Jelen.
2021-11-23 18:14:10, Hírek, Aktuális Bővebben
Oltási hét kezdődik hétfőn
Hétfőn kezdődik az oltási akcióhét, az oltakozni vágyókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják - mondta a Miniszterelnökség te...
2021-11-21 19:19:35, Hírek, Aktuális Bővebben
Mától országos látogatási tilalom lépett életbe minden kórházban
November 1-től életbe lép a látogatási tilalom minden kórházban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az országosan elrendelt látogatási tilalom a Semmelweis Egyet...
2021-11-01 13:29:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
November 1-től életbe lép a látogatási tilalom minden kórházban - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A...
Bővebben >>