. Ma Emma napja van.
Emlékmentés 2.0
2013-08-09 20:02:47
Emlékmentés 2.0

Emlékmentés 2.0

A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére a Városi Képtár egy 75 tablóból álló szabadtéri tárlatot rendezett. Az „Emlékmentés 2.0 - Székesfehérvár fejlődése az 1930-as években”című kiállítás képei a Felsővárostól a Belvároson át egészen Maroshegyig megtalálhatóak. A Városház téren látható 20 tabló előtt tartott megnyitón Brájer Éva alpolgármester mondott köszöntőt.

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2013-as Szent István Emlékév tiszteletére rendezett kiállítást a Városi Képtár – Deák Gyűjtemény „Emlékmentés 2.0” címmel. A tárlat a megszokottól eltérően, a hétköznapi utcaképben nyit ablakot a múltra. A képeken a 75 évvel ezelőtti Székesfehérvár épületei, ünnepi eseményei, a harmincas évekbeli polgárok, városvezetők, jól ismert családok jelennek meg a Felsővárostól a Városház téren át Maroshegyig.

 

Mint arról Szűcs Erzsébet, a Városi Képtár-Deák Gyűjtemény igazgatója beszámolt, a város újkori történetének egyik kiemelkedően sikeres korszaka,1931-től 1938-39-ig elevenedik meg a tablókon. „Három forrás alapján készítettük el az egész város történetére kiterjedő tárlatot. Célunk az volt, hogy az egykori helyszíneken elevenedjen meg a múlt; korabeli fotográfiák és rövid, tömör leírások segítsenek az emlékezésben.” – hangsúlyozta Szűcs Erzsébet.

 

A tablók jelenlétének visszafogott, stílusos, mégis attraktív megjelenése arra bíztatja a járókelőket, hogy megálljanak és elmerüljenek az 1930-as évek Székesfehérvárának mindennapjaiban. Brájer Éva alpolgármester köszöntőjében kiemelte: „A Szent István Emlékév küldetésének része, hogy a programok révén a polgárok Székesfehérvárról szóló ismeretei gazdagodjanak, elmélyüljenek, és erősítsék kötődésüket a városhoz. Ez a szabadtéri kiállítás pedig segít megértetni velünk és tudatosítani bennünk, hogy rendkívüli helyen élünk, egy értékekben gazdag városban.”

 

Székesfehérvár gazdag történelmének egyik kiemelkedő, termékeny, példamutató korszakának állít emléket ez a kiállítás – kezdte megnyitóját Csutiné Schleer Erzsébet építész. Felhívta a figyelmet arra, hogy a tablókat végigjárva a mai látogató szembesülhet azzal is, hogy az egyedi épületeknek nemcsak az építészeti minősége páratlanul impozáns, hanem a mennyisége is, amelyek az 1930-as években születtek.  

 

A kiállítás négy egységre oszlik. Az 1938-as év kiemelkedő eseményeit megidéző táblák a Városház téren kaptak helyet. A város korabeli építészetének emlékeiről, terek kialakulásáról, középületek, templomok, iskolák, bérházak, villák építéséről 46 tablón kaphat képet a sétáló látogató. Három kiemelkedő fotográfusa, fotográfiai műhelye volt az évtizednek, ezek munkásságáról működési helyükön, illetve annak közelében állítanak ideiglenes emléket a szervezők, míg a negyedik csoportban családtörténeteket ismerhetnek meg az érdeklődők. A kiállítás rendezői hat család korabeli házára, vagy annak helyén álló épületre helyezték el a tablókat.

 

A különleges tárlat 75 tablója 2013. november 10-ig tekinthető meg Székesfehérvár utcáin és közterein.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>