. Ma Auguszta napja van.
Felújítják a székesfehérvári vasútállomást
2014-03-12 13:58:36
Felújítják a székesfehérvári vasútállomást

Felújítják a székesfehérvári vasútállomást

Hosszú előkészítést követően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában elindulhat a székesfehérvári vasútállomás komplex felújítása. A kivitelezés részleteiről dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Vargha Tamás, országgyűlési képviselő és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője számoltak be.

 

Fotó: ÖKK

 

 

 

 

 

 


Székesfehérvár vasúti csomópont a Magyarországon áthaladó V. számú korridor (Velence–Trieszt–Fiume–Ljubljana–Maribor–Budapest–Ungvár-Lvov–Kijev) egyik legjelentősebb vasúti csomópontja. Az átépítés befejezésével lezárul a Budapest-Kelenföld–Székesfehérvár vonalkorszerűsítése, egységesen a teljes vonalszakaszon magasperonok lesznek liftekkel, biztosítva az akadálymentes közlekedést, új elektronikus biztosítóberendezés fog üzemelni, megteremtve a 160 km/h pályasebesség feltételeit.

 

A székesfehérvári vasúti csomópont legutóbbi korszerűsítése 1954-ben volt. Az eltelt 60 évben a vágányhálózat és a biztosítóberendezés is teljesen elöregedett. A beruházás célja a vasúti csomópont elavult vasúti pályának, a villamos felsővezetéknek, a műtárgyaknak, és a régi biztosítóberendezések lebontása, új műtárgyak építése, illetve a meglévők felújítása. A korszerűsítés során 19 km hosszan vágányátépítés történik, 3 peronliftet és 2 csarnokliftet telepítünk, magasperonok, perontető és közvilágítás lesz.

A fejlesztés első szakaszában átépül 4 tehervonati vágány és ideiglenes peronokat is kialakítunk. Várhatóan 2014 év végén a személyforgalom átterelődik a tehervonati vágányokra, illetve az ideiglenes peronokra és megkezdődik a személypályaudvari vágányrész bontása, valamint az új vágányok építése. Az átépítés ideje alatt az utasok az építési területen keresztül biztonságosan közlekedhetnek a kiépített terelőútvonalakon.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere elmondta:
„A vasútállomás Székesfehérvár egyik fontos épülete, hiszen ezt látják először, akik vonattal érkeznek hozzánk. Éppen ezért vártuk nagyon, hogy a vasútfejlesztési program keretében elérkezzünk a mostani ütemhez, amely az épület, valamint a hozzá kapcsolódó peronok, vágányok felújítását jelenti. Rengetegen járnak dolgozni, vagy tanulni Fehérvárról nap, mint nap a fővárosba. Számukra már az is óriási áttörés volt, hogy az elővárosi közlekedésbe bekapcsolták ezt az állomást, ami jelentősen lerövidíti a menetidőt. Sőt, Pestről érkezve a teljes szakaszon modern sínpályákon, megszépült állomások mellett vezet az út, szintén ennek az uniós projektnek köszönhetően. Várakozással tekintünk tehát a most induló felújításra, amikor patináját megtartva, de a modern elvárásoknak is megfelelő épület és vágányrendszer kerül kialakításra. Köszönöm a beruházást koordináló NIF Zrt-nek, hogy figyelembe vették a helyi igényeket, mert így a fehérváriak számára fontos elemek kerültek beépítésre. Ez azt jelenti, hogy sor kerül a Széchenyi úti közúti és a Hosszúsétatéri gyalogos aluljáró korszerűsítésére, valamint egy új gyalogos felüljáró is épül a peronok, illetve az állomásépület keleti végén, ami további kapcsolatot biztosít a város és a vasútállomás peronjai között.” 

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője
hozzáfűzte: „Az állomási utascsarnokot a hozzá csatlakozó gyalogos aluljáróval átalakítjuk. Az utascsarnokban két lift épül, melyek az akadálymentes közlekedést biztosítják a csarnok és az aluljáró között, illetve egy lift a galéria szinten építendő kormányablakot is ki fogja szolgálni. A királylépcső megmarad, a bal oldali levezető lépcsőket 8 méterre kiszélesítjük. A beruházás befejeztével várhatóan 2016 év végén, szemben a jelenlegi 40-20-10 km/óra megengedett sebességgel az átmenő fővágányokon 100 km/h, megelőző vágányokon 80 km/óra, a mellékvágányokon 40 km/óra lesz a vonatok megengedett sebessége.”

Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője
örömmel üdvözölte a város újabb fejlesztésére irányuló beruházást: „Az elmúlt négy évben Székesfehérvár Önkormányzata nemcsak stabilizálta, hanem fejlődő pályára állította intézményeit, és a városunk életét meghatározó ipari és kereskedelmi partnereivel együttműködve, sikerrel indította el Fehérvár gazdasági életét átfogó, a város jövőképét meghatározó beruházásokat és fejlesztéseket. A robbanásszerű fejlődés még inkább összekapcsolta a várost az európai piaci forgalommal. Ennek a fejlődésnek a következő jelentős állomása a fehérvári vasútállomás megújítása, hiszen az északot déllel, keletet nyugattal összekötő fő közlekedési útvonalak metszéspontjában Székesfehérvár áll. Székesfehérvár fejlődésének kulcsa tehát immár közlekedési hálózatának fejlesztése, ezért is szükségszerű a vasúti csomópont korszerűsítése, amelynek végeztével, 8 perccel is csökkenhet a menetidő Budapest és Székesfehérvár között. Bízunk benne, hogy ez a fejlesztés munkahelyteremtő beruházásokat vonz majd városunkba.”

A beruházás az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program keretében valósul meg uniós források felhasználásával. A vasúti pálya felújítását a közbeszerzésen nyertes, legalacsonyabb ajánlatot adó SDD Konzorcium (Subterra a.s. (Bezová), Dömper Kft., Pannon-Doprastav Kft.) végzi, nettó 24.899.345.489 forint értékben. Az új biztosítóberendezés kiépítését a Thales Austria GmbH és a Dunántúli Távközlési és Biztosítóberendezési Építő Kft. valósítja meg, nettó 8.503.259.100 forint értékben.

 

Utoljára frissítve: 2014-03-12 14:02:28

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnö...
Bővebben >>