. Ma Auguszta napja van.
Nemzetközi konferencia a Velencei-tó partján
2014-06-25 10:23:29
Nemzetközi konferencia a Velencei-tó partján

Nemzetközi konferencia a Velencei-tó partján

Lezárult a Türr István Képző és Kutató Intézet TÁMOP-2.2.4-11/1-2012-0037 kódszámú, „Szak- és felnőttképzés területét érintő társadalmi kutatások magyarországi tapasztalatainak megosztása határon túli fiatal kutatókkal” elnevezésű programja, amelyben a TKKI partnere a Pro Educatione Egyesület volt. 








Az első nap délutánján a regisztrációt követően Márton Zoltán a Székesfehérvári Igazgatóság munkatársa fogadta a résztvevőket, ismertette a háromnapos konferencia programját. A konferencia második szakmai napja kezdetén Pájer László a székesfehérvári területi igazgató köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően Petróczi Ferenc főosztályvezető a TKKI társadalmi felzárkóztatásban betöltött szerepéről beszélt, kiemelve a sikeresen lezárt és a jelenleg is futó programokat. Elmondta, hogy az erdélyi kutatás azért is jelentős, mert az intézet így létrehozhatja azokat az úgynevezett TKKI pontokat, ahol az ottani hátrányos helyzetű emberek képzése valósulhat meg. A jövőt előrevetítve Petróczi Ferenc hozzátette, hogy a közös magyar-erdélyi projektek folytatódhatnak, hiszen a konzorciumok engedélyezettek az Unióban.


A program egyik fő célja a TKKI munkájának bemutatása és a külföldi partner kutatásainak segítése volt. Utóbbi a TKKI számára is hasznosnak bizonyult, hiszen olyan jó gyakorlatokat ismerhetett meg, amelyek Magyarországon is alkalmazhatók a felzárkóztatás területén.


Kiss Adél a Pro Educatione munkatársa mutatta be a TKKI partnerét, a csíksomlyói központtal működő Pro Educatione Egyesületet. A tanulmányi és felnőttképzési hálózat 2011-ben jött létre azzal a céllal, hogy a Gyulafehérvári Főegyházmegye területén összefogja a keresztény értékrendet képviselő, felnőttképzéssel foglalkozó szervezeteket. Jelenleg 12 tagszervezete van. A Pro Educatione Egyesület a főegyházmegyei képzési programok összehangolása, a belső és külső kommunikáció és a képzési programok koordinációja, valamint a képzési szervezetek kapacitásfejlesztése mellett szakmai fórumokkal működik együtt, konferenciákat szervez. Jelentős kutatásokban is részt vesz, melyek első lépésként az egyházmegyéjük területén működő különböző képzéseket mérték fel. A felnőttek tanulási motivációit és a tanulás megtérülését is vizsgálják, továbbá egy minőségbiztosítási rendszert dolgoznak ki és a népfőiskolai mozgalom térségi lehetőségeit is szeretnék feltárni.


Nagy Éva projektkoordinátor összefoglalta a projekt fő állomásait, majd fotók segítségével idézte fel azokat az életképeket, amik talán leginkább bizonyítják a projekt sokszínűségét. Márton Zoltán megbízott programkoordinátor a kutatás eredményeit foglalta össze előadásában.


A kutatás eredményeiről:


A kutatás során megkérdezettek 55%-a rendelkezik valamilyen szakképesítéssel, az elmúlt öt évben pedig a megkérdezettek 44%-a vett részt valamilyen szervezett felnőttképzésben. A felmérésben szereplő az elmúlt öt évben megtartott képzések közel felében (47%) a képzési költségeket nem a részvevő fizette. Az adatok alapján a lemorzsolódás 10% alatti volt, azonban a válaszadóknak csupán 18%-a értékelte úgy, hogy a megszerzett képesítés segítette az álláskeresésben.


Olyan emberek körében készült a felmérés, akik – hátrányos munkaerő-piaci pozíciójuk miatt – szándékuk ellenére „túl sok” szabadidővel rendelkeznek. A TV-nézés a szabadon végzett tevékenységek körébe tartozik, erről az emberek a legszűkösebb anyagi körülmények között sem szeretnének lemondani (KSH - A 10–84 éves népesség körében a tévézésé a meghatározó szerep, átlagosan napi 139 perccel). A tévézés, és a számítógép-használat is elsősorban az egyéb kulturális elfoglaltságok rovására növelte súlyát, vagyis az emberek ritkábban járnak színházba, moziba, kevesebbet olvasnak. 


A válaszadók között az Északkelet-, Kelet-Magyarország és a dél-dunántúli területeken élők között volt kiemelkedő a tanulási aspiráció. A legalacsonyabb tanulási motivációt Nyugat-Magyarország megyéiben és a délkeleti országrészen mutatták a kérdőíves felmérés adatai. A szakvégzettség nélküli középfokú végzettségű és a szakközépiskolát végzett válaszadók rendelkeznek a legerősebb motivációval. A tanulási motiváció családi állapot szerinti szóródása nem mutat jelentős különbségeket.


Hazánk felnőtt lakosságának mindössze 9%-a vett részt a felvételt megelőző egy évben valamilyen felnőttképzésen. Ezzel Magyarország utolsó lett az unió tagállamai között, ahol a képzésben résztvevők aránya átlagosan 36% volt. 


Az iskolai végzettség és az egészségi állapot közötti kimutatott törvényszerűséget a TKKI által szervezett felzárkóztató programok résztvevőinek körében történt adatfelvétel is visszaigazolja. Az iskolai végzettség emelkedésével fokozatosan emelkedik azoknak az aránya, akik saját egészségi állapotukról vallott szubjektív értékítélete szerint kiegyensúlyozott, jó egészségi állapotban vannak.


A válaszadók szerint a munkaerő-piaci sikertelenség domináns okai között első a nem megfelelő vagy hiányzó iskolai végzettség, illetve a szükséges szakmai tapasztalat hiánya. A válaszadók több mint 2/3-a az álláskeresés elhúzódására számít, és kevés esélyt lát arra, hogy a közeljövőben állást találjon magának. Az üres állásokra vonatkozó információk megszerzésében is döntő szerepe van az ismerősöktől érkező munkalehetőségek szerepének – derült ki.


A 30 év alattiak a munkalehetőségek legjelentősebb forrásaként az internetet említik. Ezt főként a szombathelyi és a debreceni igazgatóságok területén élők jelölték meg. A televízió és a rádió igen alacsony számban jelenik meg, míg az ismerősöktől, barátoktól szerzett információk népszerűsége valamennyi igazgatóság esetében 50, de leginkább 60% feletti értékeket mutat. 


A külföldi munkavállalás lehetőségével élők fele nyilatkozott úgy, hogy a munkamigráció beváltotta a hozzá fűzött reményeiket. Az elégedettséget a hazainál jobb anyagi kondíciók, az idegennyelv-ismeret fejlesztése, valamint a munkatapasztalat növekedése jelentette.


A lakosok 22,1%-a él olyan háztartásban, amely a megelőző évben legalább egy alkalommal elmaradt valamilyen közüzemi számla-befizetési kötelezettségével. Ez az EU-ban a negyedik legmagasabb arány (Bulgária, Románia és Lettország után). 


A háztartás éves bevételi forrásai között legnagyobb arányban a fizetés jelenik meg. A jövedelmi források megoszlásának vizsgálatánál mindenképpen meg kell említeni, hogy a vizsgálatban szereplő munkabérhez soroljuk a közfoglalkoztatás keretében kapott jövedelmet is. A válaszadók 67,5%-ának volt ilyen típusú bevétele az adott évben. 


A havi jövedelmet nagymértékben meghatározhatja a megélhetési támogatás összege. Figyelembe kell venni, hogy különböző projekteknél egyes képzések különböző óraszámban zajlanak. Magasabb napi óraszám egyes szakmai képzéseknél magasabb havi jövedelmet is jelent. 


A hónap végéig a megkérdezettek 18%-a tudja csak beosztani a pénzét, közel negyedüknek pedig állandó problémái vannak. Azokban a háztartásokban, ahol gyakran vagy állandóan problémát okoz az, hogy a hónap végéig kitartson a pénz, átlagosan 96 000 Ft környékén van a havi bevételük, 57%-uknak bérből.


A legkevesebb bevételük a lakáshitel törlesztőknek voltak. A probléma súlyosságát tekintve a villanyszámlával, majd a lakáshitellel elmaradók követik őket a sorban.


Az erdélyi vendégeknek a záró konferencia során nem csak szakmai eszmecserére nyílt lehetőségük. A velencei helyszín alkalmat nyújtott a pihenésre a környék nevezetességeinek megismerésére valamint a nemrég átadott Velence Korzó megtekintésére is. Június utolsó hetében az erdélyi fiatalok látják vendégül a TKKI munkatársait.

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A DK visszalépteti eddigi csepeli jelöltjét és beáll a momentumos Dukán András Ferenc polgármester jelölti kam...
Bővebben >>