. Ma Gedeon napja van.
Pályaválasztási börze Székesfehérváron
2014-11-14 19:57:51
Pályaválasztási börze Székesfehérváron

Pályaválasztási börze Székesfehérváron

XV. alkalommal szervezték meg a „Válassz okosan!” pályaválasztási kiállítást. A továbbtanulás előtt álló diákok egy helyen kaphatnak információt a megyei képzési lehetőségekről, valamint az érdeklődők üzemlátogatásokon is részt vehetnek. A kétnapos eseményt dr. Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár nyitotta meg. A megjelenteket dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Égi Tamás alpolgármester köszöntötte.






A Fejér Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának egyik kiemelt feladata a pályát választó és pályakezdő fiatalok megszólítása, és az, hogy piacképes, gyakorlatorientált tanácsokkal, iránymutatásokkal segítse a választást. E szellemiség jegyében szervezték meg immár XV. alkalommal a pályaválasztási kiállítást, amelynek a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatósága ad otthont november 14-én és 15-én. Az eddigi rendezvények pozitív tapasztalatai alapján a szakmabemutatóval és információs börzével egybekötött kiállítás-sorozaton a pálya- és szakmaválasztás, valamint a munkavállalás előtt álló, továbbá pályamódosító fiatalok és felnőttek bőséges információt szerezhetnek a munkaerő-piaci igényekről és lehetőségekről.

 

A kiállítást dr. Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésekért és munkaerőpiacért felelős államtitkára nyitotta meg. „A magyar gazdaság felemelkedéséhez szükséges a jól képzett, megfelelő számú munkaerő biztosítása, és a munkanélküliség újratermelődésének megakadályozása.” Az államtitkár a szakiskolai rendszer átalakításának céljaként nevezte meg a szakképzés vonzerejének növelését, a kétkezi munka becsületének helyreállítását. Szerinte ennek egyik eszköze lehet, ha továbbtanulási lehetőséget biztosítanak a szakképzésben résztvevők számára. „Az a feladatunk, hogy olyan intézményrendszert tartsunk fenn, amelyben megvan az esélye arra a fiataloknak, hogy ne csak papíron, hanem ténylegesen is alkalmassá váljanak egy jó szakma űzésére, illetve rendelkezzenek a továbbtanuláshoz szükséges biztos tudásalappal.”

 

Nagyon nehéz döntés minden szülő számára, hogy a pályaválasztás során milyen irányba indítja útnak gyermekét, mondta dr. Simon László. A Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében kiemelte: „A megyében is sokoldalú képzésre van szükség, hiszen míg Székesfehérváron több szegmensben munkaerőhiány van, addig a megye déli részében a komplex képzési rendszer elindításával a munkanélküliség csökkentése a cél. Ezen kihívások megoldása érdekében együtt, közösen kell dolgozniuk a szakmai szervezeteknek.” –tette hozzá a kormánymegbízott.

 

Székesfehérvár alpolgármestere, Égi Tamás köszönetet mondott a kétnapos szakmai kiállítás megálmodóinak és szervezőinek, hogy a szakmai bemutatókkal, tájékoztatókkal komoly segítséget nyújtanak a családoknak. „Az oktatás, szakképzés területén is közös a felelősségünk, hiszen minden régióban más problémát kell megoldani. Székesfehérváron jelenleg nincs munkanélküliség. A megyeszékhelyre naponta mintegy 25 ezer dolgozót hoznak be az itt működő vállalatok. A fellépő szakemberhiány-kérdés megoldására Székesfehérvár, együttműködve a szakmai szervezetekkel, egy ösztöndíj programot szeretne indítani. Ennek az első lépését már megtettük, hiszen a kormány hozzájárult ahhoz, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara elindíthassa különböző képzéseit városunkban. Ezekhez gyakorlati programmal, ösztöndíjjal sorban csatlakoznak az itt működő vállalatok. Célunk egy olyan program kidolgozása, amely lehetőséget nyújt már a középiskolás korosztálynak is. Így egy kiváló, gyakorlatorientált közép- és/vagy felsőfokú szakmai képzést követően a helyi vállalatoknál munkahelyet, a városban letelepedési lehetőséget is szeretnénk kínálni ebben a programban.” – tájékoztatott Égi Tamás.

 

A „Válassz okosan!” kétnapos pályaválasztási kiállításon az érdeklődők átfogó ismereteket szerezhetnek az egyes szakmákról. Elsősorban a megyében működő szakközép- és szakiskolákról, a felsőfokú oktatási intézményekről, az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli továbbtanulási lehetőségekről, valamint a hazai és az uniós képzési és általános munkavállalási lehetőségekről is. A kiállítást a diákok által összeállított színvonalas kulturális programok kísérik, valamint látványos bemutatókat tart a Magyar Honvédség, a Rendőrség és a Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságán, a Seregélyesi út 123. szám alatt november 14-én, pénteken 18.00 óráig, míg november 15-én, szombaton 09.00 órától 14.00 óráig várják az érdeklődőket.

Utoljára frissítve: 2014-11-14 20:04:25

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Aktuális Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Aktuális Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
Bővebben >>