. Ma Márk napja van.
Péntektől 10. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron
2014-06-06 08:27:40
Péntektől 10. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron

Péntektől 10. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron

Ismét szemet – lelket gyönyörködtető programsorozattal készül Székesfehérvár városa a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére, Pünkösdre. Pénteken 17.00 órakor nyitják meg a tizedik „Pünkösdi Virágálom” című rendezvényt, melynek mottója: „Nyitva van az aranykapu”. Idén tizenegy belvárosi kaput, illetve udvart öltöztetnek virágdíszbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A helyszíneket bemutató hagyományos körséta a Városházától indul és a felújított, a közvetlenül a séta után átadásra kerülő Ciszterci Templomnál ér véget, ahol szombaton este ünnepi koncerttel várják a közönséget. A legszebb virágkompozíciókat a polgárok szavazatai alapján fogják díjazni. Erről és a számos kísérőprogramról sajtótájékoztatón számoltak be.

 

A virágkötő szakemberek már csütörtöktől, illetve péntek reggeltől megkezdik a munkát a belvárosi kapuknál és udvarokban. Brájer Éva alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: újdonság az elmúlt évekhez képest, hogy a szakemberek ezúttal tartós dekorációkkal, cserepes növényekkel dolgoznak majd, így a pompázatos virágdíszek a korábbiakhoz képest jóval hosszabb ideig, hetekig láthatóak lesznek. Már a megnyitó előtt is érdemes lesz sétát tenni a belvárosban, hiszen lesz térzene, a hagyományos körséta pedig a felújított Ciszterci Templomnál ér véget, melynek harangszentelésére 18.00 órakor kerül sor.

 

Ugyancsak újdonságként itt rendezik meg szombaton 19.00 órától a Hermann László Kamarazenekar ingyenes koncertjét, melynek során Haydn „A megváltó hét szava a keresztfán” című műve csendül fel. Brájer Éva alpolgármester hozzátette: a Fő utca felújítása kapcsán azt tapasztalta a városvezetés, hogy hosszú hétvégéken nagyon sokan látogatnak a belvárosba, így igyekeznek minél tartalmasabb programokat szervezni. Pünkösdvasárnap és Pünkösdhétfőn a Bartók Béla téren várják a családokat.

 

A programokat A Szabadművelődés Háza igazgatója, Kiss Dorottya ismertette részletesen. Elmondta, hogy június 6-án, pénteken már délután megkezdődnek a kísérőprogramok. 15.00 órakor a Városház téren népzenei műsort ad elő a Hermann László Zeneiskola, közreműködik a növendékekből alakult Fiori Musicali Barokk Furulya Együttes, majd 16.00 órától a Városháza udvarán láthatják az érdeklődők a „Bogármese” című mesejátékot a Szabad Színház előadásában. 17.00 órakor a Városháza feldíszített kapujánál kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök mond köszöntőt, illetve a Szentlélek jelenléteként galambokat engednek szabadon.

 

Ezt követően indul a virágkompozíciókat bemutató, zenével kísért hagyományos körséta az alábbi útvonalon: - Városháza kapuja (első állomás) - Püspökség kapuja - Nemzeti Emlékhely >Táncsics Mihály utca >Kossuth Lajos utca - Hősök tere, Bástya kapu - Városháza hátsó bejárata - II. János Pál pápa tér >Megyeház utca >Jókai Mór utca - Török udvar kapuja - Gesztenyés udvar bejárata > Jókai Mór utca>Bartók Béla tér - Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai >Oskola utca - Városi Képtár - Deák Gyűjtemény kapuja >Oskola utca>Szent János köz - Cisztercita templom főbejárata (érkezés várhatóan 17:55 órakor) Pénteken 18.00 órakor a Hősök terén felállított színpadon virágkötészeti bemutató kezdődik három szakember közreműködésével, a kompozíciókat el is árverezik, majd 19.30 órakor a Capella Savaria kamarazenekar szólistái adnak koncertet a Csók István Képtárban.

 

A kísérő rendezvények a hétvégén is folytatódnak. Július 7-én 19.00 órakor a Hermann László Kamarazenekar koncertezik a Ciszterci Templomban, Haydn „A megváltó hét szava a keresztfán” című művét hallhatja a közönség, majd július 8-án, vasárnap és 9-én, hétfőn 17.00 és 19.00 óra között családi programot rendeznek a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt. Vasárnap a Hermann László Zeneiskola növendékei, hétfőn a Kákics együttes lép fel, mindkét napon lesznek az ünnepkörrel kapcsolatos, virágokkal foglalkozó kézműves foglalkozások, illetve lehet kóstolni ízletes italokat, például bodza- és hársfateát. A Pünkösdi Virágálom kapcsán ismét lehet szavazni a legszebbnek talált kompozíciókra. A város polgárai a Fehérvári Ajándékboltban és a vendéglátóhelyeken találják a szavazólapokat, melyeket a Hiemer-háznál és a Városházánál található ládába kell bedobni. A közönségszavazás eredményét június 10-én, kedden 10.00 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester hirdeti ki. Az első három helyezettet díjazzák a Vörösmarty Színház, az Árpád-fürdő és a Jancsár Hotel által felajánlott ajándékokkal.

 

A virágkötők örömmel, nagy kihívásként tekintenek a Pünkösdi Virágálomra. – mondta Jankovics Ilona, aki szintén részt vesz a munkában és a versenyben. Hozzátette: a szakemberek is sajnálták az elmúlt években, hogy a kompozíciók nagyon hamar elhervadtak. Idén már cserepes egynyári, vagy akár évelő növényeket is használnak majd, melyek az öntözésnek és a hosszan lebomló műtrágyának köszönhetően hetekig, akár a fagyokig is megmaradhatnak. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szeretettel invitálja a város lakosságát és minden kedves érdeklődőt a pünkösdi rendezvényekre.

Utoljára frissítve: 2014-06-06 08:30:37

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>