SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Hallássérültek a munkaerő piacon

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.06.15.
 Szombat
Ma Jolán napja van.
Holnap Jusztin napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2012. 10. 17. 19:32     


Hallássérültek a munkaerő piacon
A foglalkoztatottsági helyzettel, munkahelyteremtésekkel kapcsolatosan rendeznek konferenciát Székesfehérváron.

A hallássérültek aktívan keresik a munkaerő-piaci helyzetük fejlesztését segítő lehetőségeket. Idén májusban, a Székesfehérvári Törvényszéken jogerősen bejegyzett hallássérült egyesület (Nagyothallók és Barátaik Országos Közhasznú Egyesülete /NABOKE) célul tűzte ki a hallássérültek életminősége javítását.  Ennek egyik fő tényezőjével, a foglalkoztatottsági helyzettel, munkahelyteremtésekkel kapcsolatosan rendez konferenciát Székesfehérváron.

 

 

 

 

 

 

Az aktív korú hallássérültek munkavállalási esélyei lényegesen rosszabbak a népesség többi részénél. A válsághelyzet hatása általánosan sújtja a népességet, de a hallássérültekre nézve a helyzet fokozottan kedvezőtlen. A közelmúlt jogszabályi változásai többüket a nyílt munkaerőpiacra kényszerítik, ahol sokszor a burkolt diszkrimináció következtében is hátrányban találják magukat a munkahely-keresés során. Az utóbbi időkben a védett foglalkoztatás lehetőségei is beszűkültek. A hallássérültek munkavállalási esélyeit csökkenti a nem fogyatékos népességhez viszonyított alacsonyabb iskolai végzettség is.

 

A 2001-es évi magyar népszámlálási statisztikai adatok szerint a fogyatékkal élők mindössze 9%-a volt foglalkoztatott (a nem fogyatékosoknál ez az arány 37,8%) és az e körbe tartozó népesség több mint fele olyan háztartásban élt, amelynek egyáltalán nem volt foglalkoztatott tagja. A hallássérültek foglalkoztatottsága javítása az érdekeltek konstruktív bevonásával valósítható meg eredményesen. A konferencia előadói (Nagyothallók és Barátaik Országos Közhasznú Egyesülete, Fejér megyei Munkaügyi Központ, Civil Centrum Közhasznú Alapítvány, Munka-kör Alapítvány képviseletében) a jelen lehetőségeit, terveit és tevékenységeiket mutatják be az érdeklődőknek, akik a témazáró kerekasztal-vitafórum során megválaszolandó kérdéseket is intézhetnek hozzájuk.

 

Még két téma kerül bemutatásra. A hallássérültek életvitelét segítő hallókészülékek és segédeszközök támogatási helyzetét az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szakelőadói vázolják fel az érdeklődőknek. Veres László IT-mentor pedig arról fog beszélni, hogy a hallássérültek hogyan tudnak érvényesülni az informatika világában.

 

A szakmai előadások között Jánoki Márió énekes-zenész és a Kriston András/Mickó – Helli Zsolt bűvészpáros műsorai teszik hangulatosabbá a konferenciát. A rendezvény háziasszonya Léh Adrienn, Miss Deaf Hungary 2009.

 

Ez a konferencia hagyományteremtő céllal jön létre. A jövőben évente és kibővített formában kerül terveink szerint megrendezésre. Nyaranta, többnapos nemzetközi nagyothallók találkozó és konferencia eseményeként.

 

A fogyatékos emberek száma Magyarországon 577 ezer fő (a teljes népesség 5,7%-a). A fogyatékkal élők aránya a népességen belül az évek során folyamatos növekedést mutat.

 

A fogyatékos személyek 86%-ának egy, 12%-ának kettő és 2%-ának három fogyatékossága van. A fogyatékosok 7,7%-a nagyothalló,  1,5%-a siket, siketnéma, néma és 1,3%-a beszédhibás.

 

Életkörülményeik sok esetben jelentősen kedvezőtlenebbek az átlagnépességénél. Fogyatékos emberek nagyobb számban élnek kisebb településeken a nem fogyatékos népességhez viszonyítva, így a társadalmi hátrányokat a települési egyenlőtlenségből adódó nehézségek tovább súlyosbítják.

 

Fogyatékos személyek iskolázottsága nagyon alacsony a népesség átlagához viszonyítottan. Az iskolázottság mértéke az érettségi, illetve felsőfokú tanulmányok terén a mozgás-, látássérültek és a nagyothallók vonatkozásában nagyjából hasonló, de a siketek iskolázottsági mutatója az előbbiek felénél is kevesebb. A fogyatékossággal élők a munkaerőpiacon kiemelt hátránnyal indulnak. A fogyatékos emberek között a foglalkoztatottság 9%-os (a nem fogyatékosoknál ez az arány 37,8%).

 


További hírek

  Külföldre mehetsz – vagy börtönbe: finoman jeleztek az egyik legvagyonosabb milliárdosnak, hogy kéne a vállalkozása
2019. 06. 14. 17:01 hirhatar.hu
  Orbán Gáspár a szent ostya helyett a szent kézigránátot választotta
2019. 06. 14. 13:01 hirhatar.hu
  Felmond a Klubrádióban az alapító-műsorvezető – Momentum-színekben lenne polgármester Pikó András
2019. 06. 14. 13:00 hirhatar.hu
  Szégyen: a kormánypárti képviselők szerint helyes utcára tenni gyermekes családokat
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Naná, hogy Soros: Schmidt Mária megmondja, hogy ki a zsidó és miért
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Mindenki nyugodjon le: Erdélyben már megvették a 2022-es választást 97 milliárd vissza nem térítendő magyar adóforintért
2019. 06. 13. 12:54 hirhatar.hu
  Cserhalmi 30 éve megjósolta, hogy szétlopják az országot
2019. 06. 12. 18:00 hirhatar.hu
  Pintér és a „V”, mint vérciki a hullámsírnál
2019. 06. 12. 15:03 hirhatar.hu
  Hulljon a férgese: kidobják az Erzsébet-programból a nyugdíjasokat és fogyatékosokat
2019. 06. 12. 15:03 hirhatar.hu
  Brutális: Jövőre 897 milliárd lehet a TAO-támogatások végösszege
2019. 06. 11. 08:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport