SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Kerékpár regisztráció Fejérben is

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2020.03.28.
 Szombat
Ma Hajnalka napja van.
Holnap Gedeon napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 12. 02. 14:52     


Kerékpár regisztráció Fejérben is
Tavaly az ellopott kerékpárok száma 14 százalékkal, míg azok értéke 20 százalékkal emelkedett országosan.

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvánnyal a kerékpárlopások megelőzésére új típusú kerékpár-regisztrációs bűnmegelőzési programot indított. A kampány arca Benkó Barbara, olimpikon.

 

Fotó: FMRFK

 

 

 

 

 

 

 

 

Az akció részleteiről a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon Neubauer Tamás r. őrnagy, bűnmegelőzési osztályvezető, Laczkó András, a www.bikemag.hu főszerkesztője és Benkó Barbara, magyar hegyikerékpáros olimpikon 2013. december 2-án számolt be a sajtó képviselőinek.

 

A kerékpározás népszerűségének növekedése és a kerékpárok értékének növekedése Európa-szerte és Magyarországon is magával hozza a kerékpárlopások számának gyakoribbá válását és a lopással okozott károk növekedését. Tavaly az ellopott kerékpárok száma 14 százalékkal, míg azok értéke 20 százalékkal emelkedett országosan.

 

Mint azt Neubauer Tamás r. őrnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője elmondta, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felismerte azt, hogy a kerékpárlopások felderítésének egyik leghatékonyabb eszköze egy egységes nyilvántartási rendszer lenne, ahol a bicikliket egy központi adatbázisban egyedi azonosító jeleikkel regisztrálnák. Mivel ez eddig csak lokálisan működött, országosan nem, a rendőr-főkapitányság a Székesfehérvár és Környéke Közbiztonságáért Vagyonvédelmi Alapítvánnyal közösen létrehozta a www.bikesafe.hu regisztrációs adatbázist és kampányt indított a kerékpárlopások megelőzése, illetve az ellopott biciklik feltalálása érdekében.

 

Elhangzott, hogy a kerékpár-biztonsági program célja, hogy megoldást nyújtson a kerékpározással kapcsolatban felmerülő összes vagyonvédelmi veszélyhelyzetre.

 

A regisztráció három módon lehetséges: rendőrségi workshopokon különböző bűnmegelőzési rendezvények keretében, kerékpárok vásárlása esetén a biciklis boltokban, illetve online módon otthonról. Utóbbi két esetben a szolgáltatás díja két évre 1975 forint.    

 

1. Regisztrációs adatbázis:

A kerékpárok azonosító adatait, vázszámát, fényképét tároló biztonságos adatbázis, mely a rendőrség számára elérhető, lopás esetén segítséget ad a feljelentés elkészítéséhez, segítve a felderítést és a megtalálást.

 

2. Információs portál lopott és megtalált kerékpárok számára:

Körözött-, lopott és megtalált kerékpárok lekérdezési lehetősége, kerékpárbiztonsággal kapcsolatos információk, tanácsok.

 

3. Biztonsági jelölés lehetőségének megteremtése:

A kerékpár és alkatrészeinek mikropontos jelölésével az egyedi azonosítás lehetősége vázszám hiányában is biztosítható, lopás esetén segítve a felderítést és a megtalálást.

 

4. Kerékpárfigyelés, kerékpárkövetés és lopásgátló eszközök ajánlása:

Internetes kerékpárfigyelés, a lopott kerékpárok meghirdetésének figyelése. Műholdas kerékpárkövető rendszer kialakítása az értékesebb kerékpárok fokozott biztonságáért, lopásgátló eszközök (lakatok, riasztók, kiegészítők) ajánlása.

 

A BikeSafe szolgáltatás legfontosabb eleme a kerékpár-nyilvántartási rendszer, melyben a kerékpár és a birtokosának adatai elérhetőek.

 

1. Regisztráció az adatbázisba:

A kerékpár azonosító adatait, fényképét a birtokos, vagy adott esetben a bolt tölti fel a https biztonságú adatbázisba, a fizetett regisztráció miatt bank által azonosított ügyféladatokkal.

 

2. Lekérdezés az adatbázisból:

A kerékpárok adatai jogosultsági szintek szerint lekérdezhetőek a felhasználók, kerékpárüzletek és a rendőrség számára.

 

3. Feljelentés és körözés lopás esetén:

A regisztrált adatok alapján a felhasználó lopás esetén elektronikusan feljelentést tehet, a bejelentést 24 órás ügyfélszolgálat támogatja, és a meglévő pontos adatok által a kerékpár gyorsan bekerülhet a rendőrség körözési adatbázisába.

A kerékpár azonosító adatai, a kerékpárok érték-megállapítása, a körözött kerékpárok nyilvánossága segítik a nyomozást.

 

4. Reparáció segítése:

Az eltulajdonított regisztrált kerékpár megtalálása esetén megkönnyíti a tulajdonos azonosítását a rendőrség számára, segítségével az ellopott kerékpárok visszakerülhetnek a tulajdonosoknak.

 

Tájékoztatója végén az őrnagy elmondta, bíznak abban, hogy a BikeSafe program jelentősen növeli majd a felderítési hatékonyságot és a rendőrség körözési munkájába vetett bizalmat.

 

A Rendőrség megkereste az egyik kerékpáros szakportált a www.bikemag.hu oldalt, akik csatlakoztak az akcióhoz, népszerűsítve az online adatbázist.

Mint azt az internetes oldal főszerkesztője Laczkó András elmondta, tapasztalatuk az, hogy naponta töltenek fel a website-jukra olyan felhívásokat, amikben lopott kerékpárokat keresnek. A biciklisek pedig már csak akkor foglalkoznak a kerékpárjaik különböző egyedi azonosítóival, amikor megtörténik a baj, és ellopják a kétkerekűt. Sok esetben viszont nem is tudják az alvázszámát, és amikor a lopott kerékpárok megkerülnek, a biciklik visszaadása emiatt nagyon nehézkesen történik meg. A tulajdonos ugyanis nem tudja semmivel bizonyítani, hogy a megtalált kétkerekű valóban az övé. Ez a rendszer ezt könnyíti meg. Kihangsúlyozta, hogy minden fórumon , amin csak tudják, propagálni fogják a programot.

 

Benkó Barbara, magyar hegyikerékpáros olimpikon a kampány arcaként elmondta, nagyon jónak tartja ezt a kezdeményezést a Rendőrség részéről. Ez mind a bicikliseknek jó, hiszen biztonságban tudhatják kerékpárjaikat, mind a Rendőrségnek, mert segíti a munkájukat a felderítés során.

 

Miután a tájékoztató megtörtént, a rendőrség munkatársai be is regisztrálták az olimpikon kerékpárját a www.bikesafe.hu oldalra.   


További hírek

  Máris megbukott a fővárosi önkormányzat ingyenes napilapja – azonnali hatállyal távozott a főszerkesztő
2020. 03. 25. 19:39 hirhatar.hu
  Akinek nincs okostelefonja, az ne utazzon a Volánbusz járatain
2020. 03. 25. 19:39 hirhatar.hu
  Nem szavaz Orbán diktatúrájára az ellenzék – közös nyilatkozatot írtak alá
2020. 03. 24. 17:49 hirhatar.hu
  Öngyilkossági szándékáról posztolt szombaton a népszerű, de magára maradt újságíró
2020. 03. 23. 17:07 hirhatar.hu
  Nemmel szavazott az ellenzék, ma megbukott Orbánék koronavírus-törvénye
2020. 03. 23. 16:52 hirhatar.hu
  A kijárási tilalomig a jelen állapot szerint működik a fővárosi tömegközlekedés
2020. 03. 21. 12:04 hirhatar.hu
  Karácsony cáfolja Orbán nyilatkozatát
2020. 03. 20. 20:03 hirhatar.hu
  Gulyás szerint az ellenzék egy része a vírusnak szurkol
2020. 03. 19. 18:37 hirhatar.hu
  Katonai irányítás alá kerül péntektől 140 magyar cég, az utcákon bevezetik a járőrözést
2020. 03. 19. 10:05 hirhatar.hu
  Karácsony Gergely levelet írt Orbánnak a főváros vészintézkedési tervéről
2020. 03. 15. 20:10 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport