SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Középpontban a cukorbetegség

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.10.19.
 Szombat
Ma Nándor napja van.
Holnap Vendel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 19. 19:38     


Középpontban a cukorbetegség
Második alkalommal szerveznek egészségnapot a Városi Prevenciós Iroda - Egészségpontban Székesfehérváron.

Második alkalommal szerveznek egészségnapot a Városi Prevenciós Iroda - Egészségpontban Székesfehérváron. Ezúttal a cukorbetegség, annak kiszűrése és a szövődmények megelőzése lesz a középpontban. A november 23-án, szombaton zajló szűrővizsgálatokat térítésmentesen veheti igénybe a lakosság a Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Humán Szolgáltató Intézet, valamint a Fehérvári Civil Központ jóvoltából.

 

 

 

 

 

 

A júliusi, első egészségnapon több mint háromszázan vettek részt. Legtöbben a melanóma szűrést és a mozgásszervi vizsgálatot vették igénybe, de szép számmal voltak a testanalízisen, a szemvizsgálaton és a mell önvizsgálat oktatáson. Az Őszi Egészségnapra 2013. november 23-án, szombaton 9-14 óra között kerül sor a Fehérvári Civil Központban (Rákóczi út 25.), a Diabétesz Világnaphoz (november 14.) kapcsolódóan. A cukorbetegség körülbelül 700-800 ezer embert érint Magyarországon, sokan vannak azonban, akiknek nincs is tudomásuk a betegségükről, mert az nem okoz fájdalmat, és csendben, lappangva rombolja a testet. A különböző elváltozások, különösen a súlyos szövődmények kialakulásának megelőzése szempontjából nagyon fontos, hogy a diabéteszt a lehető leghamarabb kiszűrjék, és minél előbb elkezdjék a betegek kezelését.

„Székesfehérvár 2011-ben elfogadott Egészségfejlesztési Terve többek között a népbetegségek és a gyakori halálokok ellen veszi fel a harcot. Ennek a küzdelemnek a következő, fontos állomása lesz a szombati egészségnap.”
– hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok. Elmondta: eddig minden évben szerveztek szűrőnapokat a Diabétesz Világnapjához kapcsolódóan. Különösen örvendetes ilyen alkalmakkor az önkormányzat, a civil szervezetek és a város egészségügyi intézményeinek széles körű összefogása.

Az Echo Nonprofit Network keretében működő Székesfehérvári Zöld Alma Egészségfejlesztő Alapítvány célja az egészségtudatos életmód erősítése, egészségnapok rendszeres szervezése, melyek iránt igen nagy a lakossági érdeklődés. Ruff Tamás, az Echo szakmai igazgatója elmondta: szombaton 9.00 és 14.00 óra között várják a székesfehérváriakat a Fehérvári Civil Központban, ahol lesz kardiológiai szűrés, hallás- és látásvizsgálat, vércukorszint-mérés és mell önvizsgálat oktatás. A betegek számára konzultációs lehetőséget is biztosítanak a Szent György Kórház és a Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesületének szakembereivel. A vizsgálatokra péntekig 8-16.00 óra között kell bejelentkezni a 22/ 306-113-as telefonszámon.

A Fejér Megyei Cukorbetegek Egyesülete mindig nagy örömmel fogadja az egészségügyi szűrőnapok megrendezését, hiszen sokan éppen ilyen alkalmakkor szereznek tudomást a betegségükről. – hangsúlyozta Nagy Józsefné, a szervezet titkára. Elmondta: a diabétesz nagyon alattomos, hiszen nem fáj, és előrehaladott állapotban jelentős szövődményeket, például látásromlást, szív- és érrendszeri elváltozásokat, vesebetegséget okoz. Az egyesület szeretne minél több embert megszólítani, hogy a betegek ne érezzék magukat egyedül, támogatás nélkül.

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház az elmúlt két és fél évben számos szűrőprogramon vett részt az önkormányzattal és a civilekkel közösen. Egyre többen, egyre többet foglalkoznak az egészségükkel, ami azért is örvendetes, mert a magyar lakosság általános egészségi állapota katasztrofális.  – nyilatkozta Dr. Tóth László, a kórház Kardiológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. Hozzátette: a lényeges változás kulcsa az egészségtudatos gondolkodás fejlesztése, a betegségek minél előbbi kiszűrése és orvoslása.

Az egészségnapon lehetőség lesz a vesekárosodás kiszűrésére vizeletvizsgálat segítségével. Filotás Ágnes dializáló ápoló szavai szerint a vese elváltozásai évekig, sőt akár évtizedekig is rejtve maradhatnak a tünetmentesség miatt. Ugyancsak lehetőség nyílik diétás tanácsadásra és megbeszélésre a további gondozást illetően.

Az egészségnapba bekapcsolódik a Szent György Kórház Szemészeti Osztálya is. A Dr. Tóth Jenő főorvos által vezetett osztály szakembereinek közreműködése azért fontos, mert a kezeletlen diabétesz súlyos elváltozásokat, látásromlást, de akár vakságot is okozhat.

 


További hírek

  Kövér László menekül – kordonokkal keríti el magát még a Parlamentben is
2019. 10. 18. 18:57 hirhatar.hu
  Tervezz egyedi fényképes telefontokot!
2019. 10. 18. 13:39 szekesfehervari-hirhatar.hu
  Újabb kerületekben blokkolja a Fidesz az ellenzéki polgármesterek hivatalba lépését
2019. 10. 18. 10:20 hirhatar.hu
  És most kezdődik. Vagy kezdődne. Vagy kezdődhetne.
2019. 10. 17. 14:31 hirhatar.hu
  Most, hogy türkök lettünk, Orbán nem mer beszédet tartani október 23-án
2019. 10. 17. 14:31 hirhatar.hu
  Tűzifa nélkül hat kiskorú gyermekkel –nem érdekli sem Mészárost, sem Mága Zoltánt
2019. 10. 16. 16:10 hirhatar.hu
  Polt főügyésszel közös balatoni villát bérel Borkai milliárdos szex- és üzleti partnere
2019. 10. 16. 11:22 hirhatar.hu
  Tarlós lelép a politikából
2019. 10. 15. 15:20 hirhatar.hu
  Nofene: Miután nagyot bukott a Fidesz, a Hit Gyülekezet-vezér hirtelen kritikusan áll a kormánypárthoz
2019. 10. 15. 15:20 hirhatar.hu
  Az ellenzék máris megkezdte elszámoltatást: V. Naszály Márta kivizsgáltatja a várbeli lakásmutyika
2019. 10. 15. 11:19 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport