SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Molnár- C. Pál emlékkiállítás Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2024.06.17.
 Hétfő
Ma Laura napja van.
Holnap Levente napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 02. 20:19     


Molnár- C. Pál emlékkiállítás Székesfehérváron
A tárlaton a szakrális témák mellett hazai és külföldi tájakat ábrázoló alkotások is láthatóak.

„Jászol és kereszt” címmel nyílt meg Molnár-C. Pál festőművész emlékkiállítása a Szent István Művelődési Házban. Az eseményen Spányi Antal megyés püspök és dr. Cser-Palkovics András polgármester mondott köszöntőt. A tárlatot Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.


Fotó: ÖKK
Molnár-C. Pál, a kiváló egyházi és díszítő festő műveiben a mediterrán hangulat a neoklasszicista nyugalommal párosul. Izgalmas életpályája során megfordult Genfben, Párizsban, Rómában, a festészet a 30-as évektől lett legfőbb alkotói területe. A most Székesfehérváron, a Szent István Művelődési Ház Szent Korona Galériájában megnyílt tárlaton a szakrális témák mellett hazai és külföldi tájakat ábrázoló alkotások is láthatóak.

 

„Az élet mindannyiunkat megpróbál és mindannyiunkat megajándékoz szürke és fényes napokkal. Az árnyak és ragyogások váltakozva töltik ki az ember életét. Molnár-C. Pál hosszú utat járt meg, amíg a művészete kiteljesedett. Sok mindent látott, sok mindent tapasztalt, sok mindenen keresztülment. A szépet, a harmóniát, a békességet tudta ábrázolni a maga csendességeivel, harmóniát árasztó képeivel. Művészete sajátos módon tanúságtétel is. Olyan ember áll előttünk alkotásain keresztül, aki nemcsak mutatja, hanem magában hordozza a szépséget és a harmóniát. Képein keresztül eljut hozzánk az üzenet, hogy bennünk több harmónia és szépség legyen, és így talán a világ is szebbé válhat.” - mondta el a megnyitón Spányi Antal megyés püspök.

 

Dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott a művész családjának és a tárlat szervezőinek, hogy Székesfehérváron megnyílhatott ez a kiállítás. „Ennek a városnak sok nagy értéke mellett a Molnár-C. Pált is tagjai közt tudó Római iskolához fűződő kapcsolata is igen jelentős. Alkotói fontos szerepet játszottak az 1938-as Szent István-év méltó művészi megjelenítésében. Közéjük tartozott többek között Ohmann Béla, az Országalma alkotója, Pátzay Pál, a 10-es huszárok emlékművének, a Városháza előtt álló lovasszobornak a készítője, és Aba-Novák Vilmos, akinek seccoját szintén Szent István városa őrzi.” A polgármester hozzátette: „A Szent István Emlékév ugyan lezárult 2013-ban, de annak a feladatnak, amit az elmúlt évben a város felvállalt, nem lett vége. Ezt az értékteremtő munkát folytatnunk kell nemcsak ünnepeinkben, hanem mindennapjainkban is. Ez a kiállítás azt az üzenetet hordozza, hogy Székesfehérvár ismeri és érti saját történelmét, ismeri, érti és felvállalja saját értékeit.” – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

 

Smohay András művészettörténész, a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum igazgatója a következő gondolatokkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe a tárlat anyagát. „Molnár-C. Pál képei életigenlést, játékosságot, könnyed szellemességet sugároznak. A művek között járva-kelve az életet és hivatását szerető alkotóval találkozhatunk, akinek szemléletével – főleg farsang utolsó napjaiban – most itt Székesfehérváron újra könnyen azonosulhatunk.” – mondta Smohay András.

 

A megnyitón jelen volt a művész unokája, Csillag Péter, aki méltatta nagyapja munkásságát és mesélt vele kapcsolatos emlékeiről. Március 22-én (szombaton) 16.00 órakor egy különleges tárlatvezetésen vehetnek részt a művészetkedvelők, hiszen Csillag Péter kalauzolja az érdeklődőket. A kiállítás április 12-ig látogatható hétfőtől péntekig 10-17 óra, szombaton 10-13 óra között.


MOLNÁR-C. PÁL életrajza:

1894. április 28-án, Battonyán született. Édesanyja, Jeanne Contat Svájc francia részéről jött Magyarországra nevelőnőnek. A László birtok gazdatisztjéhez, Molnár Józsefhez ment feleségül, és végleg Magyarországon maradt. Hét gyermekük közül az első, Pál, a földesúr jóvoltából Aradra került iskolába. A műszaki érdeklődésű kisfiút egy megnyert országos rajzpályázat terelt végleg a művész pálya felé.

 

Budapesten felvették a Mintarajziskolába. Házi tanítóskodással kereste meg a megélhetését. 1919-21-ben Svájcba került, Genfben és Lausanne-ban volt élete első három kiállítása. Megvalósult élete álma, Svájcból Párizsba utazhatott, ahol egy Louvre-beli Tizián kép másolásával bízta meg egy svájci hölgy cserébe a párizsi tartózkodást finanszírozva. A Louvre-beli nagy és kis mesterek műveinek másolását tekintette igazi iskolájának.

 

Párizsból hazakerülve kezdett Budapesten kiállítani, először a Belvedere szalonban. Ekkor kapta művésznevét, édesanyja nevéből a C. betű tette érdekesebbé a Molnár Pál nevet. A három napilapot jelentő EST lapok illusztrátoraként vált ismertté ez a szignó. Éveken át naponta küldte – még külföldről is – lendületes tusrajzait a pesti élet mindennapjairól.

 

1928 és 31 között Rómába került ösztöndíjasként. Aba-Novák, Pátzay és Szőnyi mellett első lakója volt a Római Magyar Akadémiának. Boldog alkotó éveket éltek itt az ösztöndíjas fiatalok, egy életre magukba szívták Itália művészi levegőjét.  Ekkor kezdett MCP szürrealista stílusban festeni, ez az egyetlen stílus, amely végigkísérte életét, a magáénak érezte: „Voltaképp minden művészet többé-kevésbé szürreális. Más a köznapi élet realitása és más a művészet valóság feletti valósága.”

 

A római évek után sorozatosan kapott nagy egyházi megrendeléseket. Kőszegtől, Budapesten át Battonyáig országszerte sok templomban láthatók csodálatos szárnyas oltárképei. Szokatlanul merész és közvetlen stílusban nyúlt a szentek ábrázolásához, emberközelbe hozta őket.  Az istenes művek alkotásaiba menekült a külső világban tapasztalható borzalmak elől. Műtermi magányba vonult, kísérletezett, alkotott és fogadta a rajongókat, akik meglátogatták.

 

Élete végéig játszott; stílusokat, témát váltott, könnyedén és sokat festett, páratlanul sokszínű és gazdag életművet hagyott maga után. 1981. július 11-én halt meg. Néhány héttel korábban tette le az ecsetet, 87 éves korában. Életműve az egykori műteremben berendezett családi múzeumban látogatható Budapesten, a Ménesi úton.

 

Festői hitvallása: „Boldog ember vagyok, mert egész életemben azt csinálhattam, amit legjobban szeretek, végigjátszottam az életemet.” Máskor így fogalmazott: „A szépség a boldogság kiapadhatatlan forrása azok számára, akik felfedezik hollétét. Mindenütt elrejtőzik.”


További hírek

  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Botrány Újpesten - hazugságok hálójában a helyi politika
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Pazar színházi és utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Visszalépett Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri jelöltségtől
2024. 06. 07. 19:29 hirhatar.hu
  Hamarosan startol a VéNégy Fesztivál, 4 nap varázslat a Dunakanyarban
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  A Magyar Péter jelenségről
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Idén is nagy merítés lesz a hazai előadókból a Szigeten
2024. 06. 04. 15:41 hirhatar.hu
  Azahriah egy Fidesz-influenszer szemével
2024. 05. 31. 10:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport