SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Székesfehérvári Királyi Napok 2014

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2021.06.21.
 Hétfő
Ma Alajos napja van.
Holnap Paulina napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 01. 11:14     


Székesfehérvári Királyi Napok 2014
Idén a Koronázási Ünnepi Játékok nyitányaként Miklósa Erika koncertjén keresztül a szakrális zene is teret kap egy hangverseny keretében.

Tudományos konferencia, szertartásjáték, néptánc fesztivál, fogadalmi mise és katonazenekari fesztivál is lesz augusztus 14. és 24. között a 2014. évi Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat keretében. 


„Az augusztusi ünnepségsorozat szinte a legjelentősebb ünnepe Székesfehérvárnak. Idén is több olyan program lesz, ami sok embert mozgat majd meg.” – mondta dr. Cser-Palkovics András. A programokat felvezető, hétfői sajtótájékoztatón a polgármester hozzátette: „Az érdeklődőket bőséges programkínálat várja, amelynek összeállításakor fő szempont volt, hogy sok embert szólítsunk meg és lelki, szellemi tartalma méltó legyen a városhoz.” Az augusztus 14-i fogadalmi szentmise napján egy tudományos konferencia is lesz, de ezen a napon nyitják ki majd az osszáriumot, amely augusztus 20-ig látogatható lesz. A város polgármestere kiemelte: „A Koronázási Szertartásjáték ünnepi főpróbáján a Belvárosban élők türelmét szeretnénk megköszönni, mégpedig úgy, hogy a napokban minden belvárosi postaládába megérkeznek az erre szóló jegyek.” A város polgármestere hozzátette: „Szeretettel és tisztelettel hívunk mindenkit a Királyi Napokra augusztus 14 és augusztus 24 között!”

 

Augusztus 14-én, csütörtökön a Városi Levéltár és Kutatóintézettel közös szervezésben Székesfehérvár koronázóváros múltjáról és az Árpád-ház Programról szóló szakmai előadásokkal indul a 2014. évi Székesfehérvári Királyi Napok rendezvénysorozat. Dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója kiemelte: „Az Árpád-ház program nemcsak a város tudományos tevékenységét határozza meg hosszabb távon, hanem sok szempontból a város fejlesztésére, jövőképére is kihat. A negyed évszázadot felölelő program nyitórendezvénye az Árpád-házi Emlékülés lesz. A tudományos konferencia előadói Székesfehérvár Árpád-korban betöltött központi szerepét, súlyát jelenítik meg.”   Az előadók között lesz Zsoldos Attila akadémikus, valamint Fodor Pál, az MTA BTK Történettudományi Intézet főigazgatója.

 

Székesfehérvár augusztusi, ünnepi programjai nemcsak a városnak, hanem minden magyarnak is szólnak. „Öröm és ajándék, hogy ismét egy olyan eseményhez érkezünk, ahol összefogva, közösen tudunk maradandót szervezni.” – mondta Spányi Antal megyés püspök az egyházi programokkal kapcsolatban. „Augusztus 14-én Fehérvár fogadalmi ünnepén, arra emlékezünk, amikor Szent István a palotából átment a prépostsági templomba és halálának közelségét érezve Máriához fordult fia sírjánál, majd felajánlotta a magyarok nagyasszonyának a koronát. Ezt a város fogadalmi napjaként tartjuk számon.” Augusztus 14-én 08.45 órakor indul a körmenet István, Gizella és Imre, azaz a Szent Család ereklyéivel a Püspöki Palotából a Székesegyházba. Itt egészen este hatig közös imádság lesz és bárki megnézheti az ereklyéket, majd 18.00 órakor kezdődik a fogadalmi mise.” Spányi Antal elmondta, hogy augusztus 20-án 10.30 órakor kezdődik a székesegyházban a hagyományos ünnepi mise, ahol megáldják az új kenyeret.

 

Második alkalommal szervezik meg a Fricsay Katonazenekari Fesztivált, amelyre augusztus 15-én kerül sor. Szabó András ezredes, az Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoki Iroda vezetője kiemelte, nagy öröm, hogy a város hathatós támogatásával idén is megrendezhetik regionális szinten a fesztivált. „Biztos vagyok abban, hogy sikeres lesz, hiszen négy katonazenekar vesz részt a fesztiválon. Természetesen idén is lesz térzene, dinamikus bemutató, és közös koncert, amely során mintegy 100 katonazenész játszik együtt a Városház téren.”

 

Idén a Koronázási Ünnepi Játékok nyitányaként Miklósa Erika koncertjén keresztül a szakrális zene is teret kap egy hangverseny keretében. Dr. Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója a Szertartásjátékkal kapcsolatban arról is szólt, hogy a művészet erejével megpróbálják a történelemkönyv hiányzó lapjait pótolni és hozzájárulni az Árpád-kor felelevenítéséhez. Különlegesség lesz az is, hogy Szent László városból, Nagyváradról mintegy 50 középiskolás vesz részt az koronázási játékok előadásán, a kórus tagjaként.  A direktor felhívta a figyelmet arra, hogy idén is lesz Fény utca, amelynek főszereplője Szent László király, akinek legendás életét vetítik ki a Fő utca házfalain. „Nemcsak térben, de időben is kitágítjuk a vetítést, hiszen augusztus 14-től a Királyi Napok végéig minden este látható lesz a történet.”  A Városház téren az egy középkori piac hangulatát idézik meg az Emese Park közreműködésével óriásbábokkal és mini színpadokkal.

 

A Deák Dénes és Lánczos-Szekfű Ösztöndíjak átadására idén is a Bory-várban kerül sor augusztus 16-án.  Tavaly új hagyományt teremtett a város a Bory-családdal együttműködve. A cél az volt, hogy méltó környezetben, önálló időpontban és kellő figyelemmel körbevéve adhassák át a Székesfehérvár szellemi örökségét gyarapító alkotóknak az odaítélt ösztöndíjakat.

 

A nemzeti ünnep előnapján, augusztus 19-én hagyományosan Öreghegy városrész hívja vendégségbe a város lakóit. Az egész napos eseményen minden korosztályt megszólítanak, sőt a koncertek mellett immár borkirálynő-választás és borrendi felvonulás is színesíti a programot. Charlie is koncertet ad a Bory-vár előtti téren felállított színpadon – ezúttal „jazz-es arcát megmutatva a fehérváriaknak”.

Augusztus 20-án, a délelőtti egyházi programokat követően a fehérvári családokat kötetlen belvárosi programokkal várják egész nap. Délután 17.00 órakor a Koronás Parktól történelmi felvonulás indul az óriásbábokkal, majd 18.00 órakor hagyományosan a Szent István téren kerül sor Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének ünnepi ülésére és a város által 2014-ben adományozott kitüntetések átadására.

 

A XIX. Nemzetközi Néptáncfesztivál megnyitója 20.00 órakor kezdődik. Botos József, az Alba Regia Táncegyesület elnöke elmondta, hogy az eddigi tizennyolc fesztiválon valamennyi földrészről, 72 ország közel 300 csoportja, mintegy 9-10 ezer fellépővel képviseltette magát Székesfehérváron. Majoros Andor fesztiváligazgató hozzátette, hogy idén nyolc országból érkeznek csoportok: a Lefkoşa Folklore Association (Észak-Ciprus), a Rhydham (India), a Prismaseni (Malajzia), a Hora Horita (Moldova), az Acnip Iskra (Montenegró), a Gruppo Folkloristico Città di Agrigento (Olaszország), a National Folk Dance Ensemble Rovesniki (Oroszország) és az Elai Alai Euskal Dantza Taldea (Spanyolország). Rajtuk kívül a Székesfehérvári Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából egy ukrán csoport is a város vendége lesz néhány napig. A 19. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi néptáncfesztivál szabadtéri előadásokkal, zenekari bemutatókkal, utcazenével, nemzetközi folkestekkel, gasztronómiai bemutatókkal és gyermekprogramokkal várja az idelátogatókat augusztus 20-a és 24-e között.


További hírek

  Melege lehet a Fidesznek a pedofilba bújtatott melegtörvénytől
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  Felfüggesztette a DK-ba tartó Molnár Gyula tagságát az MSZP
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  A mostani miniszterelnök nem az ország miniszterelnöke
2021. 06. 18. 21:30 hirhatar.hu
  Bayer Zsolt: „A kurv@ anyját mindegyik tüntetőnek”
2021. 06. 16. 21:48 hirhatar.hu
  Keresik a lakástörvényt benyújtó fideszes képviselő diplomáját
2021. 06. 16. 21:47 hirhatar.hu
  Kedélyeset siegheileztek és Ronaldót buzizták a magyar szurkolók a tegnapi meccsen
2021. 06. 16. 21:47 hirhatar.hu
  Galla Miklós szerint nem valós a meztelen fellépéséről szóló történet
2021. 06. 13. 12:12 hirhatar.hu
  Gyurcsányt kényszerítené térdeplésre a Fidelitas
2021. 06. 13. 12:12 hirhatar.hu
  Egyetlen cégben maradt látható tulajdonos az ország leggazdagabb emberének vélt Mészáros Lőrinc felesége
2021. 06. 13. 12:12 hirhatar.hu
  Orbán: A magyar ember csak a Jóisten, a hazája és a szerelme előtt térdel le
2021. 06. 11. 19:25 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport