SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Újra Székesfehérváré a Fűtőerőmű

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2020.11.24.
 Kedd
Ma Emma napja van.
Holnap Katalin napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 18. 17:41     


Újra Székesfehérváré a Fűtőerőmű
A köztulajdonba kerülés garanciát ad a biztonságos működtetésre.

Pénteken délután aláírta a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. vagyoni elemeinek megvételére vonatkozó szerződést dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár Közgyűlése reggeli ülésén döntött erről, miután a felszámolóbiztos elfogadta a város által benyújtott nettó 2.750.000.000 forintos pályázatot.

 

Fotó: ÖKK

 

 

 

 

 

 

A felszámolás alatt álló cég fontos közszolgáltatási feladatot lát el, így a köztulajdonba kerülés garanciát ad a biztonságos működtetésre. A város kormányzati támogatással vásárolja meg a hőtermelő cég vagyoni elemeit, de természetesen az ott dolgozó szakemberek munkahelyeit is megőrzik – erről a szerződés aláírása után összehívott munkásgyűlésen biztosította a jelenlévőket dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár Önkormányzatának 90 napon belül kell megfizetnie a vételárat, az így tulajdonába kerülő céget pedig a távhőszolgáltatást a városban ellátó Széphő Zrt. szakmai felügyelete mellett tervezik tovább működtetni. 


Az augusztusi, Székesfehérváron megtartott kormányülésen kért a város polgármestere támogatást ahhoz, hogy az Önkormányzat megvásárolhassa a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeit, amelyekre 2 milliárd 750 millió forintos minimum vételáron nyújtotta be pályázatát a város. A közszolgáltatás önkormányzati kézbe kerülése a távhőszolgáltatás biztonságát adja meg az ellátott húszezer lakás és ötezer intézményi ügyfél számára.  

A felszámolóbiztos elfogadta a város által benyújtott pályázatot, Székesfehérvár Közgyűlése pedig péntek reggeli ülésén hatalmazta fel dr. Cser-Palkovics Andrást a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeinek megvásárlásáról szóló szerződés aláírására. Erre kora délután a cégnél került sor, melyen Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos is részt vett.

„2012. szeptember 14-én kezdődött meg a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft., mint stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezet felszámolása. Közel másfél éves működést követően írtunk ki pályázatot, amelyre Székesfehérvár Önkormányzatát hívtuk meg, mert így láttuk biztosítottnak ennek a fontos közszolgáltatásnak a zökkenőmentes ellátását. A pályázat sikeres volt, most jutottunk el ahhoz a jövő szempontjából fontos pillanathoz, hogy aláírásra kerül ez a szerződés és a fizetést követően az Önkormányzat lesz a Székesfehérvári Fűtőerőmű kft. egyedüli tulajdonosa.” – ismertette az előzményeket Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos a szerződés aláírását megelőzően.

Székesfehérvár számára nagyon fontos a Fűtőerőmű, hiszen a biztonságos távhő-ellátás garanciája ez a városban. Mint a polgármester elmondta, soha nem értettek egyet a cég értékesítésével, és szomorúan látták azt is, hogy végül működésképtelenné vált és felszámolás alá vonták.

„Az Önkormányzatnak ebben az esetben az volt a kötelessége, hogy a jogszabályi keretek között mindent megtegyen azért, hogy a távhőtermelés és ezáltal a távhőellátás biztonsága megteremthető legyen. Több mint húszezer háztartást érint ez a városban, tehát ez az egyik legfőbb helyi közügy.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a felszámolóbiztos és kollégái munkájáért, hiszen nekik is köszönhető, hogy mind a mai napig folyamatos a távhő- és melegvíz-ellátás a városban. A felszámolás előtt sajnos többször kapott értesítést arról, hogy a lejárt tartozások miatt kikapcsolási határozatok születtek. Éppen ezért kérték a kormányt, hogy stratégiailag kiemelt céggé nyilvánítsa a Fűtőerőmű Kft-t, amely így a folyamatos működés mellett egy védett eljárásban került állami felszámolás alá.

„Székesfehérvár Önkormányzata a minimális vételárra, nettó 2 milliárd 750 millió forintra tett ajánlatot, amelyet a felszámoló elfogadott és ezek után kerül most azoknak a dokumentumoknak az aláírására, amelynek révén a város tulajdonába kerül a Fűtőerőmű Kft. A közgyűlés egyhangú döntéssel mondott igent erre, valamint a fedezet biztosítására is. Ezzel egyidejűleg nagyon sok feladat vár még a szakemberekre. Az aláírást követően egy gyűlést hívtunk össze a dolgozóknak is, akiknek egyrészt azt szeretném megköszönni, hogy a bizonytalan időszakban is munkájukkal biztosították a működést. Emellett a munkavállalókat arról is tájékoztatjuk, hogy állásaik miatt nem kell aggódniuk, a Fűtőerőmű mintegy hatvan fős munkavállalói csapatának a munkaviszonyát továbbra is biztosítjuk a Széphő Zrt-n keresztül.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A városnak 90 napon belül kell megfizetnie a vételárat, amelyhez kormányzati támogatást kapott Székesfehérvár. Eközben dolgozzák ki azt a szakmai javaslatot is, hogy immár egységes irányítás mellett hogyan működjön tovább a távhőtermelés és távhőszolgáltatás.

Székesfehérvár polgármestere végül az eset tanulságait összegezve a jövő városvezetőinek szóló gondolatokkal zárta beszédét. Ebben arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy még egyszer ne kerüljön sor egyelten közszolgáltatás hátterét biztosító cég eladására sem, főleg, ha a törvény ennek biztosítására az Önkormányzatot kötelezi. Dr. Cser-Palkovics András ígéretet tett arra is, hogy polgármestersége alatt ezek a fontos közszolgáltatások önkormányzati, illetve állami tulajdonban is maradnak.

 


További hírek

  Ismét járványügyi időkorlátot vezetnek be a 65 éven felülieknek
2020. 11. 23. 17:19 hirhatar.hu
  Gáti Oszkár: „Szörényi öregecske, nem kell komolyan venni”
2020. 11. 23. 17:01 hirhatar.hu
  Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
2020. 11. 20. 21:25 hirhatar.hu
  Hármat tippelhet, ki nyerte el a 150 milliárdos atlétikai stadion kivitelezését
2020. 11. 17. 20:47 hirhatar.hu
  Januártól magánlaksértésnek minősül a drónvideóval készült leleplező felvétel
2020. 11. 17. 20:47 hirhatar.hu
  Kiugrott az ötödikről egy nyugdíjas Szombathelyen, miután beutalták a kórházba
2020. 11. 17. 20:47 hirhatar.hu
  Az ugye megvan, hogy miért járkálna gépfegyveresek a békés magyar utcákon...?
2020. 11. 16. 17:45 hirhatar.hu
  Közös miniszterelnök-jelöltet állít az ellenzék 2022-ben
2020. 11. 16. 17:45 hirhatar.hu
  Egy magyar férfi beadatta magának az orosz vakcinát
2020. 11. 15. 11:37 hirhatar.hu
  Apu férfi, anyu nő - ez alap
2020. 11. 14. 15:36 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport