SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Újra Székesfehérváré a Fűtőerőmű

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2021.05.06.
 Csütörtök
Ma Ivett napja van.
Holnap Gizella napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 18. 17:41     


Újra Székesfehérváré a Fűtőerőmű
A köztulajdonba kerülés garanciát ad a biztonságos működtetésre.

Pénteken délután aláírta a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. vagyoni elemeinek megvételére vonatkozó szerződést dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár Közgyűlése reggeli ülésén döntött erről, miután a felszámolóbiztos elfogadta a város által benyújtott nettó 2.750.000.000 forintos pályázatot.

 

Fotó: ÖKK

 

 

 

 

 

 

A felszámolás alatt álló cég fontos közszolgáltatási feladatot lát el, így a köztulajdonba kerülés garanciát ad a biztonságos működtetésre. A város kormányzati támogatással vásárolja meg a hőtermelő cég vagyoni elemeit, de természetesen az ott dolgozó szakemberek munkahelyeit is megőrzik – erről a szerződés aláírása után összehívott munkásgyűlésen biztosította a jelenlévőket dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár Önkormányzatának 90 napon belül kell megfizetnie a vételárat, az így tulajdonába kerülő céget pedig a távhőszolgáltatást a városban ellátó Széphő Zrt. szakmai felügyelete mellett tervezik tovább működtetni. 


Az augusztusi, Székesfehérváron megtartott kormányülésen kért a város polgármestere támogatást ahhoz, hogy az Önkormányzat megvásárolhassa a felszámolás alatt álló Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeit, amelyekre 2 milliárd 750 millió forintos minimum vételáron nyújtotta be pályázatát a város. A közszolgáltatás önkormányzati kézbe kerülése a távhőszolgáltatás biztonságát adja meg az ellátott húszezer lakás és ötezer intézményi ügyfél számára.  

A felszámolóbiztos elfogadta a város által benyújtott pályázatot, Székesfehérvár Közgyűlése pedig péntek reggeli ülésén hatalmazta fel dr. Cser-Palkovics Andrást a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft. vagyoni eszközeinek megvásárlásáról szóló szerződés aláírására. Erre kora délután a cégnél került sor, melyen Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos is részt vett.

„2012. szeptember 14-én kezdődött meg a Székesfehérvári Fűtőerőmű Kft., mint stratégiailag kiemelt gazdálkodó szervezet felszámolása. Közel másfél éves működést követően írtunk ki pályázatot, amelyre Székesfehérvár Önkormányzatát hívtuk meg, mert így láttuk biztosítottnak ennek a fontos közszolgáltatásnak a zökkenőmentes ellátását. A pályázat sikeres volt, most jutottunk el ahhoz a jövő szempontjából fontos pillanathoz, hogy aláírásra kerül ez a szerződés és a fizetést követően az Önkormányzat lesz a Székesfehérvári Fűtőerőmű kft. egyedüli tulajdonosa.” – ismertette az előzményeket Kissné Ágics Ilona felszámolóbiztos a szerződés aláírását megelőzően.

Székesfehérvár számára nagyon fontos a Fűtőerőmű, hiszen a biztonságos távhő-ellátás garanciája ez a városban. Mint a polgármester elmondta, soha nem értettek egyet a cég értékesítésével, és szomorúan látták azt is, hogy végül működésképtelenné vált és felszámolás alá vonták.

„Az Önkormányzatnak ebben az esetben az volt a kötelessége, hogy a jogszabályi keretek között mindent megtegyen azért, hogy a távhőtermelés és ezáltal a távhőellátás biztonsága megteremthető legyen. Több mint húszezer háztartást érint ez a városban, tehát ez az egyik legfőbb helyi közügy.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere köszönetet mondott a felszámolóbiztos és kollégái munkájáért, hiszen nekik is köszönhető, hogy mind a mai napig folyamatos a távhő- és melegvíz-ellátás a városban. A felszámolás előtt sajnos többször kapott értesítést arról, hogy a lejárt tartozások miatt kikapcsolási határozatok születtek. Éppen ezért kérték a kormányt, hogy stratégiailag kiemelt céggé nyilvánítsa a Fűtőerőmű Kft-t, amely így a folyamatos működés mellett egy védett eljárásban került állami felszámolás alá.

„Székesfehérvár Önkormányzata a minimális vételárra, nettó 2 milliárd 750 millió forintra tett ajánlatot, amelyet a felszámoló elfogadott és ezek után kerül most azoknak a dokumentumoknak az aláírására, amelynek révén a város tulajdonába kerül a Fűtőerőmű Kft. A közgyűlés egyhangú döntéssel mondott igent erre, valamint a fedezet biztosítására is. Ezzel egyidejűleg nagyon sok feladat vár még a szakemberekre. Az aláírást követően egy gyűlést hívtunk össze a dolgozóknak is, akiknek egyrészt azt szeretném megköszönni, hogy a bizonytalan időszakban is munkájukkal biztosították a működést. Emellett a munkavállalókat arról is tájékoztatjuk, hogy állásaik miatt nem kell aggódniuk, a Fűtőerőmű mintegy hatvan fős munkavállalói csapatának a munkaviszonyát továbbra is biztosítjuk a Széphő Zrt-n keresztül.” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András.

A városnak 90 napon belül kell megfizetnie a vételárat, amelyhez kormányzati támogatást kapott Székesfehérvár. Eközben dolgozzák ki azt a szakmai javaslatot is, hogy immár egységes irányítás mellett hogyan működjön tovább a távhőtermelés és távhőszolgáltatás.

Székesfehérvár polgármestere végül az eset tanulságait összegezve a jövő városvezetőinek szóló gondolatokkal zárta beszédét. Ebben arra hívta fel mindenki figyelmét, hogy még egyszer ne kerüljön sor egyelten közszolgáltatás hátterét biztosító cég eladására sem, főleg, ha a törvény ennek biztosítására az Önkormányzatot kötelezi. Dr. Cser-Palkovics András ígéretet tett arra is, hogy polgármestersége alatt ezek a fontos közszolgáltatások önkormányzati, illetve állami tulajdonban is maradnak.

 


További hírek

  Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Brutális drágulás jöhet a gyümölcs és a zöldség áraiban idén
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Nem Rákay Philip, de szintén ronda és 47 millió, mi az...?
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Tordy Gézának sem tesz jót az öregség – kéretlen kormánydicséretbe fogott
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Érdemes volt Orbánt dicsérni – már Eperjes Károly is filmet forgathat
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Bortrezor, szivarszoba, moziterem is kerül a Nemzeti Vej budavári luxusházába
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Megszólalt egy kórházigazgató: a valódi tragikus helyzetről mélyen hallgatnak
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Történelmi mélységű közvagyon-lopásról döntöttek ma Orbánék
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Az igazi nyitás
2021. 04. 26. 19:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport