. Ma Ervin napja van.
Tanulmánykötet Csók István munkásságáról
2014-05-08 21:04:26
Tanulmánykötet Csók István munkásságáról

Tanulmánykötet Csók István munkásságáról

A Szent István Király Múzeumban mutatták be ma délután a „Bálványok és démonok - Csók István (1865-1961) festészete” című tanulmánykötet. A könyv az elismert festő munkásságát és életét mutatja be. A képekkel gazdagon illusztrált kiadás méltán váratott magára ilyen sokáig és minden bizonnyal beteljesíti a hozzá fűzött reményeket.

 

Fotó: ÖKK

 

 

 

 

 

Dr. Demeter Zsófia, a Szent István Király Múzeum igazgatója üdvözölte a megjelenteket és beszélt a könyv létrejöttéről: „Hosszú munka eredményeként jelent meg ez a kötet, olyan erőfeszítéssel és olyan tudományos, a közéletet is átölelő összefogással, amelyre ritkán van példa. Ennek és a kötet hosszadalmas létrejöttének is az oka, hogy nagyon nagy vállalkozás volt.”

 

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és meghatározó eseményként titulálta, hogy egy hosszú folyamat eredményeként sok ember – többek között Gärtner Petra művészettörténész- összehangolt munkájával eljutottak a kötet bemutatásáig, hiszen mostantól a nagyközönség számára is elérhető a kiadvány. „Emlékezzünk a szépre és a hasznosra. A szép az a bizonyos Csók István kiállítás volt, amire méltán lehetett a város büszke. A hasznos pedig a kötet, aminek már akkor megszületett a gondolata.” – mondta a polgármester, majd örömét fejezte ki, hogy megint sikerült olyasmit létrehozni, amire nagy szükség volt, hiszen ez a kötet egyértelműen hiánypótló kiadvány. „Ha valaki belelapoz, azonnal megérti, miért váratott magára eddig: jó munkához idő kell. Az idő megvolt, a jó munka elkészült. És az, hogy ezt mi támogathattuk, számunkra volt megtiszteltetés és öröm. Szívből gratulálok és köszönöm mindenkinek, aki ebben a munkában részt vett!” – tette hozzá dr. Cser-Palkovics András.

A polgármester beszéde után egy rövidfilmmel adóztak Csók István emlékének, melyben a művészről készült fotók, valamint alkotásaiból összeállított válogatás volt látható, a festő kedvenc zeneszerzőjének, Wagner zenéjének a kíséretében.

A vetítés után Marosi Ernő művészettörténész, az MTA rendes tagja mutatta be a kiadványt,  aki  úgy jellemezte a könyvet, hogy az kettő az egyben: „Egyet fizet kettőt kap, több szempontból is. Hiszen a kiadvány egyszerre katalógus és a kiállításnak az eredményét leszűrő tanulmánykötet is. Ez a kettősség is magyarázza, hogy várni kellett a kötetre, hiszen egy komoly szellemi folyamat áll a létrejötte mögötte.”- mondta a művészettörténész.

 

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Kultúra Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Kultúra Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Néhány hónapja egy nyitott esőház készült el a Nagyszénás-hegy csúcsa alatt, pontosan ott, ahol egykor a Munká...
Bővebben >>