. Ma Ervin napja van.
Új autóbusz-hálózat lesz Székesfehérváron
2012-02-24 15:08:43
Új autóbusz-hálózat lesz Székesfehérváron

Új autóbusz-hálózat lesz Székesfehérváron

Új járatok indulhatnak Székesfehérváron, akár körjáratok is lehetnek a jövőben a városban. A jelenlegi autóbusz-hálózat elavultnak mondható. Kevesebb az utas, a fenntartás viszont egyre drágább.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A városvezetés azt mondja a legésszerűbb megoldás, ha teljesen átgondolja a buszközlekedést, aminek célja az utasok maximális kiszolgálása például annak elérése, hogy akár egy átszállással bárhová el lehessen jutni a városban.

 

Az új autóbusz-hálózat kialakításán 2011 nyarán kezdtek el dolgozni a közlekedési szakemberek. A szakmai egyeztetéseknek köszönhetően kialakult egy tervezet, melyet most lakossági fórumokon és a város honlapján is lakossági egyeztetésre bocsát Székesfehérvár Önkormányzata.

 

A tervezett városi autóbusz-hálózat alapját kettő körjárat adja: egy Nagykör és egy Kiskör. Ezekhez kapcsolódik három átló: Maroshegy-Feketehegy, Öreghegy-Maroshegy, Kisfalud-Feketehegy. 

 

buszközlekedés Székesfehérváron

 

A javaslatban szereplő törzshálózatot összesen 10 járat alkotja, ezek hétköznap és hétvégén is közlekednek. A Törzshálózatot 12 darab „M” jelű járat egészíti ki, amelyek hétköznapokon a műszakváltásokat, illetve a reggeli munka- és iskolakezdést szolgálják ki. A tervezet szerint napszaktól, illetve hétvégétől függően különböző ütemben indulnak a járatok. Az ütemek egy járaton a járművek egymás után következő indulását jelentik. A Nagykör üteme 15-20-30 perc, a Kiskör üteme 30 perc, a többi járat 20-30-40-60 perces ütemezéssel közlekedik. A törzsjáratok esetén így 40, csúcsidőben 52 darab a járműigény, ami a menetrendtervezés során néhány járművel még nőhet. A tervezet három változatban tartalmazza az ütemezést (3,2 millió km, 3,0 millió km, és 2,8 millió km éves kerettel). Ebben a döntést a finanszírozás alapvetően meghatározza. Mint köztudott, a jövőben az állami hozzájárulás mértéke is nyitott kérdés egyelőre.

 

Az új városi autóbusz-hálózat tervezete részletesen megtalálható a város honlapján, ahol március 5-éig bárki véleményezheti az anyagot. A véglegesítés során minden beérkező észrevételt átnéznek majd a szakemberek, sőt a kozlekedes@pmhiv.szekesfehervar.hu e-mail címen kérdéseket is feltehetnek a fehérváriak. Ezeket a Polgármesteri Hivatal Közlekedési Irodája válaszolja majd meg. A legfontosabbakra adott válaszokat is hozzáférhetővé teszik majd a város honlapján.

 

buszközlekedés Székesfehérváron

 

További tervezési lépések közé tartozik a hálózat véglegesítése (március 10.), a menetrend elkészítése (április 15.), a jegyrendszer átalakítása (időalapú, elektronikus, átmeneti-átszálló jegytípus), az infrastruktúra tervezése (március-április) és a pályázat beadása infrastruktúraépítésre és az elektronikus jegyrendszer megvalósítására (április 10.).

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>