SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Felújítják a Mártírok útját

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2021.01.25.
 Hétfő
Ma Pál napja van.
Holnap Vanda napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 11. 20:31     


Felújítják a Mártírok útját
A Mártírok útja a város egyik legforgalmasabb útszakasza, amelynek rendkívül rossz állapota immár hosszú évek óta problémát okoz.

A munkaterület átadásával és a kivitelezésre vonatkozó vállalkozási szerződés aláírásával pénteken megkezdődött a Mártírok útja felújításaSzékesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata 960.000.000 Ft összköltségű projektet valósít meg.

 

Fotó: ÖKK

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mártírok útja a város egyik legforgalmasabb útszakasza, amelynek rendkívül rossz állapota immár hosszú évek óta problémát okoz. Pályázati támogatással és a város Önkormányzata által biztosított saját forrásból most végre elindul a felújítás. A közel egymilliárdos beruházás munkaterület átadását pénteken tartották és ekkor került sor a kivitelezői szerződés aláírására is.

 

Évtizedes probléma oldódik meg a közel egymilliárd forintos beruházással, amelyhez az Új Széchenyi Terv Közép-dunántúli Operatív Program pályázatai keretében nyert összesen 550.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást a város. Közel 1,3 km hosszban megújul az út pályaszerkezete, kerékpárutat építenek és sor kerül a csapadékvíz főgyűjtő átépítésére is. A közlekedési helyzet nemcsak a jobb minőségű útfelület miatt, hanem a keresztező két iparvágány megszüntetésével, kanyarodó- és felálló sávok kialakításával és a közvilágítás korszerűsítésével is javul majd.

 

A Mártírok útjának fejlesztésére Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Székesfehérvár, V-6-0 csapadékvíz főgyűjtő átépítése” című, KDOP-4.1.1/E-11-2012-0004 azonosítószámú projekt keretében 150.000.000 Ft, a „Székesfehérvár, Mártírok útja fejlesztése” című, KDOP-4.2.1/B-11-2012-0008 azonosítószámú projekt keretében pedig 400.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el.

 

A pályázatok a Mártírok útjának a Deák Ferenc utca – Seregélyesi út közötti 1996 méteres hosszából 1290 méter hosszú útszakasz kiépítését teszik lehetővé a Deák Ferenc utca – Madách Imre utca közötti szakaszon, valamint a Lövölde utcától 410 méter hosszban a csapadékvíz főgyűjtő kiépítését tartalmazzák. Az utat átszelő mindkét iparvágány elbontásra kerül, így nem marad vasúti keresztezés a felújított úton.

 

A pályázati források bevonása mellett is jelentős önkormányzati önerőt igényel a közel egymilliárd forintos beruházás. Ennek egyik eleme, hogy a támogatott csapadékvíz főgyűjtő hossza jelentősen rövidebb a támogatott útfelújítás hosszánál, így a csapadékcsatorna főgyűjtő átépítése mintegy 800 m hosszban önkormányzati forrásból, támogatás nélkül valósul meg.

 

A beruházás szimbolikus jelentőségű, és dr. Cser-Palkovics András polgármester szerint minden székesfehérvári számára nagyon fontos.  „Évtizedes probléma megoldása indul el a mai napon a szerződés aláírásával és a munkaterület átadásával. Egy bruttó 960 millió forintos projektről van szó, amellyel egy hosszában is igen jelentős útszakasz újul meg csapadékcsatornával, buszöblökkel, kanyarodósávokkal és kerékpárúttal. Egy olyan fontos útja ez Székesfehérvárnak, amely nagyon rossz állapotban van és nagyon régi ígéret volt a fehérvári polgárok felé. Sokszor megígérték ezt, de mostanáig kellett várni arra, hogy ez a beruházás elinduljon. 2014. december 31-éig, azaz szinte egy éven át tart a kivitelezés, ami azért van, mert a minimálisra szerettük volna csökkenteni azt az időszakot, amikor egyáltalán nem lehet használni a Mártírok útját, valamint próbáltuk forgalomszabályozás szempontjából is mindig a közlekedés biztonságát megteremteni. Két pályázaton nyert a város forrást, egyszer 400, egyszer pedig 150 milliós támogatás áll rendelkezésre. Az 550 millió forintos európai uniós forráson felüli összeget a város saját költségvetéséből biztosítja. Ez is jelentős összeg! Több közbeszerzési eljárás került lebonyolításra – ami a kezdést kb. fél évvel eltolta -, ennek az volt az oka, hogy többszáz millió forinttal kedvezőbb árat sikerült így elérni. Azt is legalább ilyen fontosnak tartom, hogy sikerült jogszerű közbeszerzési eljárással elérni, hogy fehérvári vállalkozások végezzék el ezt a beruházást, akiknek ezúton is jó munkát kívánok. Egyúttal pedig minden közlekedőtől és környékben élőtől türelmet kérünk.

 

A projekt nyitórendezvényé részt vett Vargha Tamás, államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is. Kiemelte: „Egy nagyon régóta húzódó felújítás kezdődhetett meg a mai nappal, mindannyiunk örömére. Az elmúlt tíz évben sokszor hangzott el ígéret, így most különösen jó érzés, hogy átadtuk a területet a kivitelezőknek és elindulnak a munkálatok. Ez az út fontos főútja a városnak, ezért kérem az itt lakókat és az erre közlekedőket, legyenek türelmesek az útépítés ideje alatt.” Vargha Tamás végül jó munkát kívánt a székesfehérvári vállalkozóknak.

 

A projekt tervezett összköltségéből az építési munkák bruttó 929.640.000 Ft-ot tesznek ki, a közbeszerzésen nyertes kivitelező, a “Székesfehérvár, Mártírok Konzorcium” ajánlata alapján.

 

Rákos József, a „Székesfehérvár, Mártírok Konzorcium” képviselője elmondta: „A munkaterületet a konzorciumi partnerekkel a fehérvári Útéppark-kal és a Strabaggal közösen átvettük. Az első lépés, a kiviteli tervek készítése és jóváhagyása lesz. Remélhetőleg február első napjaiban már kezdődhet is a tényleges munkavégzés a Mártírok útján. A több mint 1200 méteres szakasz helyreállítása előtt kemény feladat lesz mintegy 800 méter hosszan a monolit vasbeton födémes csatorna építése. A fennmaradó részen pedig 1400mm átmérőjű csapadékcsatorna épül majd. Ugyancsak nehéz feladat lesz a nagyméretű csatornák építése közben a többi közmű kiváltása is. Mindössze 350 napunk van a kivitelezésre, de bízunk abban, hogy a befejező munkálatokat korábban el tudjuk majd végezni a konzorcium résztvevőivel.”

 

Az előkészítő munkák után, várhatóan február 1-jén kerül sor az első „kapavágásra”. A Mártírok útjának 1290 méter hosszú szakasza újul meg 2014. december 31-ig, átlagosan 13,5 méteres burkolatszélességben. A lakóutcák csomópontjaiban balra felálló sávok, valamint befogadó sávok kerülnek kialakításra, biztonságosan elválasztott gyalogos és kerékpárút épül, és biztosított lesz az akadálymentes közlekedés. A buszmegállók közelében, valamint a csomópontoknál középszigetes gyalogos-átkelőhelyek kerülnek kialakításra és átépítésre kerül a közvilágítás. Hat autóbuszöböl kiépítése valósul meg fedett buszvárókkal. A mindenki által régóta várt nagyberuházás megvalósulása idejére minden közlekedő türelmét kérik.

 


További hírek

  Este nyolc után is kimehetnek majd az utcára, akiket már beoltottak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Cseh Katalin - ne járjon uniós támogatás Tiborcz Istvánnak
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Orbán Viktor: A kormány várhatóan meghosszabbítja majd a rendkívüli jogrendet
2021. 01. 22. 18:21 hirhatar.hu
  Szikorának is elment az esze vénségére: „A Csikidamm hazaárulóktól el kell határolódni, meg kell tisztulni"
2021. 01. 21. 20:00 hirhatar.hu
  Erős gesztus: Jakab Péter a gettó felszabadításának emlékére gyújtott gyertyát
2021. 01. 19. 20:12 hirhatar.hu
  Nem kell több stadion – ezt maga az MLSZ elnöke közölte
2021. 01. 19. 20:12 hirhatar.hu
  A jövő héten kevesebb Pfizer-vakcina érkezhet
2021. 01. 17. 11:49 hirhatar.hu
  Meghalt Sas József
2021. 01. 17. 11:49 hirhatar.hu
  Orbán megkezdte a választási kampányt – 25 éves korig szja-mentességet ígér
2021. 01. 16. 18:05 hirhatar.hu
  Bayer bukhatja a budavári filléres lakását
2021. 01. 15. 21:28 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport