SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Kart hoz létre Székesfehérváron az Óbudai Egyetem

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2020.08.10.
 Hétfő
Ma Lörinc napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 03. 02. 20:27     


Kart hoz létre Székesfehérváron az Óbudai Egyetem
Az Óbudai Egyetem részeként működik tovább Székesfehérváron a GEO.

A székesfehérvári műszaki felsőoktatás fejlesztésérőlis tárgyalt legutóbbi ülésén a kormány. Ennek eredményeként biztossá vált, hogy megmarad a városban a Geoinformatikai Kar, amely az Óbudai Egyetemmel közösen Alba Regia Műszaki Kar néven működik majd. Mindezt Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár jelentette be pénteken egy fehérvári nyilvános kari tanácsülésen.

 

Fotó: ÖKK

 

 

 

 

 

 

Az eseményen jelen volt Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Cser-Palkovics András polgármester is, akik a tavaly augusztusi kihelyezett kormányülésen a jelenlévők elé tárták a felsőoktatási intézményben kialakult problémát és közreműködtek a kar megmaradásáért folytatott egyeztetés-sorozatban. A döntést mind a Geoinformatikai Kar, mind az Óbudai Egyetem jelenlévő vezetői, munkatársai örömmel fogadták. A következő hetekben elindulnak az egyeztetések a szervezeti integráció részleteiről is. A Geoinformatikai Kar története több mint 50 éve kapcsolódott össze Székesfehérvárral, az első intézetet ugyanis 1962-ben nyitották meg, és a kormány döntésének köszönhetően a képzés fehérvári jövője is biztosított. Ezt egy pénteki nyilvános kari ülésen jelentették be a GEO jelenlévő oktatóinak és hallgatóinak.

Az elmúlt időszakban zajlott egyeztetésekről és a további működést biztosító szervezeti formáról Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő számolt be. „Tavaly augusztusban, a Székesfehérvárra kihelyezett ülésen tájékoztathattuk a kormányt a kialakult helyzetről, és szerencsére itt meg is született a döntés arról, hogy a GEO és a műszaki felsőoktatás a városban maradhasson. Egyeztetések kezdődtek, amelyek alapján Klinghammer István államtitkár úr vezetésével készült el a végleges szakmai anyag. Ezt a legutóbbi kormányülésen meg is tárgyalták és ennek köszönhetően egy szervezeti integráció révén létrejön az Alba Regia Műszaki Kar Székesfehérváron.” – mondta el Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő.

A GEO megmaradásának és további működésének részleteiről készült kormány-előterjesztés Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár vezetésével készült el. Mint a pénteki találkozón elmondta, különösen szívén viselte a kar sorsának alakulását, hiszen a ’60-as évek óta ismeri a GEO-t. Az államtitkár beszélt a felsőoktatásban az elmúlt években bekövetkezett változásokról, és arról is, hogy az elmúlt években a képzési igényekben bekövetkezett hangsúly-eltolódások miatt nemcsak ez a fehérvári kar küzdött problémákkal. Klinghammer István kiemelte: fontos szempont volt a döntéskor, hogy Székesfehérváron maradjon a kar, hogy önálló műszaki képzés legyen, de ne kelljen új felsőoktatási intézményt létrehozni.

„A hallgatókat az elkövetkező 30-40 évre képezzük, ezért a felsőoktatásban előretekintésre van szükség. Sajnos a GEO oktatóinak és hallgatóinak a váratlan soproni bejelentést követően kellemetlen évük volt, de biztos vagyok benne, hogy a mostani döntéssel mindenki jól jár. Az Óbudai Egyetem még jobban kihasználhatja fehérvári képzési helyét. Az informatikára és a mechatronikára kell helyezni a hangsúlyt, ki kell használni a helyben már kialakult képzési potenciált. Ez a mostani kormánydöntés az alap, az azonban már az együttműködő feleken múlik, hogy ebből mit hoznak ki. Ami biztos, hogy a város igényli ezt a képzést. Az elvi döntés megszületett, de  a kialakítás, a munka neheze még hátravan. Ez vár a két intézményre az elkövetkezőkben, amelyektől én a meglévő jó alapok megerősödését várom.” – fogalmazott Klinghammer István. 

Székesfehérvár polgármestere arról szólt, hogy a hallgatókért született a döntés, így reméli, hogy nagyon sokáig szépszámú diák tanul majd itt. „A GEO név sok mindent mond Székesfehérvárnak. Egyrészt hagyományokat jelent, amelyeket egy történelmi városban illik tisztelni. Másrészt jelenti azt a hűséget, amelyet az oktatók és a hallgatók tanúsítottak Székesfehérvár iránt. Mindannyiunk számára egyértelmű volt a kar gondolata, hogy szeretne maradni, és egyértelmű volt, hogy városunk ehhez minden segítséget megadott. Ez a kötődés adta közös munkánk lelki hátterét. Az új műszaki képzések stratégiai lehetőségek Székesfehérvár életében, hiszen a magyar gazdaság egyik legfontosabb erőcentruma vagyunk. Az elmúlt hónapokban négy jelentős beruházást adtak át, így a jövőképünkben kiemelt szerepet kap a mechatronika, a gépész- és villamosmérnök képzés, valamint az informatika. Hosszú, konfliktusos út vezetett a mai naphoz, ám meggyőződésem, hogy hosszú távú együttműködés indulhat el a kormány döntése révén.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere az elkövetkező időszak feladatairól szólva a GEO és az Óbudai Egyetem szervezeti összekapcsolódásának kidolgozását említette. Itt szükség van a kar Budai úti épületének tehermentesítésére, amelyben a kormány segíthet, ám a működtetésben már a város is szerepet vállalna. Úgy, ahogy egy ösztöndíjrendszer kidolgozása és a hallgatók helyi cégekkel történő szorosabb együttműködése is a tervek között szerepel. Mindezek eredményeként jöhet majd létre ténylegesen egy önálló fehérvári felsőoktatási intézmény – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. 

„1972 óta tartozunk a Soproni Egyetemhez, amely ma a Nyugat-magyarországi Egyetem nevet viseli. Ennek révén Székesfehérvár azon négy magyar település egyike, ahol máig tovább élnek a selmecbányai hagyományok. Örülünk, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy ezeket tovább is vihessük. 2013 májusában kezdődött az a történet, amelynek folyományaként ma itt vagyunk, akkor kaptunk ugyanis értesítést a Nyugat-magyarországi Egyetem terveiről, hogy ennek a képzésnek is Sopronba kellene költöznie.” – ismertette az előzményeket dr. Busics György. A megbízott dékán köszönetet mondott mindenkinek, aki meghallgatta az oktatók, valamint az egykori és jelenlegi hallgatók kérését és az elmúlt hónapokban közbenjárt a GEO megmaradásáért.

Az Óbudai Egyetem rektora szintén fehérvári kötődéseikről beszélt, hiszen a Kandó Kálmán Főiskolai Kar 1968 óta a városban működik, sőt a ’70-es években gépészképzést is létrehoztak itt. „Önálló központtá vált Székesfehérvár az Alba Regia Egyetemi Központ létrejöttével, ahol már nemcsak alap-, hanem mesterképzés is van. Ezt az oktatási palettát tudjuk most kiszélesíteni és megerősíteni a mostani együttműködéssel. Erős felsőoktatási centrummá tudunk válni, amely ipari-műszaki képzést nyújt a hallgatóknak. Nagy öröm számunkra, hogy a létrejövő Alba Regia Műszaki Kar révén bekapcsolódhatunk a fehérvári felsőoktatás jövőjének tervezésébe. Fontos munka vár ránk, hiszen a két intézmény integrációját nekünk kell végigvinnünk.” – emelte ki Prof. Dr. Rudas Imre, az Óbudai Egyetem rektora. 

A kormány döntése értelmében az Óbudai Egyetem szervezeti keretei között, a GEO és az Alba Regia Egyetemi Központ szervezeti integrációjával jön létre az új főiskolai kar. Az Alba Regia Műszaki Kar működési feltételeinek és elhelyezésének kidolgozása most kezdődik, amelyre az emberi erőforrások miniszterét kérte fel a kormány, az érintett intézmények szakembereinek, valamint a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter bevonásával.


További hírek

  „Ez van a fejében, parancsuralom” – nyilatkozta Kuncze Orbán „félkatonai ízű” kormányáról
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Jakab Péter üzent Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek – cicaharc helyett a Fideszre koncentráljanak
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Hétköznapi történet a mai Magyarország helyzetéről
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Erdélyben épít boxakadémiát a magyar kormány
2020. 08. 04. 19:57 hirhatar.hu
  Az Index után a kisebb, de kényelmetlen témákat feszegető portálokra támad a kormány
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Nem vicc(?): Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul
2020. 08. 02. 13:05 hirhatar.hu
  Kormányinfó: erre az idényre kilőve a koncertélet
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu
  Szentendrén táborozik a Gyöngyszemek Alapítvány
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu
  Debreceni élményparkból helikopterrel szöktette el a gyerekeit az ibizai milliárdos
2020. 07. 30. 14:16 hirhatar.hu
  Etikai és büntetőeljárás indul a Táncművészeti Egyetem évtizedekkel ezelőtti zaklatási ügyeiben
2020. 07. 29. 20:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport