SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Könyv a Felsőváros nevezetességeiről

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2021.05.06.
 Csütörtök
Ma Ivett napja van.
Holnap Gizella napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 01. 18. 14:26     


Könyv a Felsőváros nevezetességeiről
Királyok kútja, a Királykút címmel megjelent a Felsőváros egyik legjellegzetesebb nevezetességéről, a Királykútról szóló új könyv.

Megjelent a Felsőváros egyik legjellegzetesebb nevezetességéről, a Királykútról szóló új könyv. Siklósi Gyula, Farkas Zoltán és Varga Imre közös munkája nyomán megismerhetjük a Királykút történetét és szerepét a kezdetektől egészen napjainkig.


Fotó: ÖKK 

 

Székesfehérvár nagy részének jó minőségű ivóvízzel történő ellátását a Királykút biztosította a városi vízvezetékrendszer megépítéséig. A hagyományok szerint a koronázásokra érkező uralkodók hosszú utazásaik végén itt frissültek fel, mielőtt a városba vonultak volna, innen ered a stratégiai fontosságú hely elnevezése is. A szabadon álló kutat a 18. században vették körül az emeletes épülettel. Kulcsfontosságú feladata, a Királykút vizének városba vitele 1834-ben szűnt meg. Azóta több funkciót is betöltött a Mikszáth Kálmán utca 25. szám alatti épület, működött itt kútmesteri lakás, mészárszék, tűzoltó állomás, kovácsműhely, kádárműhely, csizmadia lakás és könyvtár. 2012. júniusában nyerte el jelenlegi funkcióját, ekkor adták át ünnepélyes keretek között az állandó kiállításnak és számos rendezvénynek helyet adó, környezetében is megszépült Királykút Emlékházat.

 

A „Királyok kútja, a Királykút” című, fotókkal, térképekkel, rajzokkal és grafikákkal gazdagon illusztrált kiadvány által bepillantást nyerhetünk a Királykút létrejöttébe és szerepébe a kezdetektől egészen a legújabb kori helyreállításig, különös tekintettel a középkorra, illetve képet kaphatunk Felsőváros életéről és a városi vízellátásáról.  A kötet bemutatóján dr. Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár igazgatója elmondta: tavaly, 2013-as Szent István Emlékévben számos kötet, képzőművészeti album és helytörténeti kiadvány jelent meg Székesfehérváron, a tervek szerint idén folytatják ezt a munkát. A Királykútról szóló könyvvel kapcsolatban hangsúlyozta: Székesfehérvár bővelkedik várostörténeti kiadványokban, az egyes műemlékek építéstörténetének tekintetében azonban még vannak feltáratlan területek, éppen ezért az új könyv rendkívül értékesnek, hiánypótlónak tekinthető.

 

Az ünnepélyes könyvbemutatón Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András köszönetet mondott azoknak a lokálpatriótáknak, – Varga Imrének és társainak – akik szorgalmazták és véghezvitték a Királykút épületének és környezetének rendbetételét. Mint mondta: a több éven át tartó áldozatos munka eredményeként születhetett meg az új kiadvány, amely magas szakmai színvonalú, ugyanakkor látványos és közérthető is. A polgármester köszönetét fejezte ki a szerzőknek, akik a 2011-ben elhunyt Dr. Fitz Jenő történész, régész emlékének ajánlották az új kiadványt.

 

Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője köszöntőjében elmondta: örül, hogy tagja lehet annak a csapatnak, amely fontosnak tartja Székesfehérvár történelmi lenyomatainak felelevenítését. Kiemelte: a Királykút háza gubbasztott, kicsit összecsúszott, borongós és pókhálós volt. Élt ugyan, de nem a minőségének és történelmi korának megfelelően, így mindenképpen segítő kezet kellett nyújtani az újraélesztéséhez. A képviselő rendkívül büszke a Királykút épületének felújítására és arra, hogy ennek a hosszú folyamatnak a végkicsengéseként megjelent az új kiadvány.

 

A köszöntők elhangzását követően Bartos György, a Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténésze beszélgetett a szerzőkkel -  Siklósi Gyulával, Farkas Zoltánnal és Varga Imrével - az épülettörténet fontosabb állomásairól és a kutatásokról.

 


További hírek

  Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Brutális drágulás jöhet a gyümölcs és a zöldség áraiban idén
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Nem Rákay Philip, de szintén ronda és 47 millió, mi az...?
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Tordy Gézának sem tesz jót az öregség – kéretlen kormánydicséretbe fogott
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Érdemes volt Orbánt dicsérni – már Eperjes Károly is filmet forgathat
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Bortrezor, szivarszoba, moziterem is kerül a Nemzeti Vej budavári luxusházába
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Megszólalt egy kórházigazgató: a valódi tragikus helyzetről mélyen hallgatnak
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Történelmi mélységű közvagyon-lopásról döntöttek ma Orbánék
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Az igazi nyitás
2021. 04. 26. 19:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport