SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Nyitott a bíróság a fiatalok előtt

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.12.05.
 Csütörtök
Ma Vilma napja van.
Holnap Miklós napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 08. 18:47     


Nyitott a bíróság a fiatalok előtt
Általános és középiskolás diákok, valamint felsőfokú intézmények hallgatói ismerhetik meg jobban a bíróságok működését és az igazságszolgáltatás rendszerét.

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön délután a Székesfehérvári Törvényszék elnöke és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója. A Nyitott bíróság program keretében általános és középiskolás diákok, valamint felsőfokú intézmények hallgatói ismerhetik meg jobban a bíróságok működését és az igazságszolgáltatás rendszerét.


Fotó: ÖKK 

A Nyitott bíróság program már áprilisban elindult a Székesfehérvári Törvényszéken. Általános és középiskolás tanulóknak, illetve felsőfokú oktatási intézményeknek tartanak osztályfőnöki órákat, illetve a Törvényszéken szervezett előadásokon ismertetik meg a fiatalokat a legalapvetőbb jogi ismeretekkel ennek keretében – mondta el bevezetőjében Dr. Gerber Tamás.

 

„Meggyőződésünk, hogy az ismeretek megszerzése által ezek a fiatalok kevesebb félelemmel, tartózkodással tudnak majd a későbbiekben ügyeikben eljárni, valamint hogy jobban tisztában lesznek jogaikkal és kötelezettségeikkel. Alkalmat adnak ezek a programok arra is, hogy a figyelmüket felhívjuk olyan magatartásformákra, melyek jogba ütközőek, ezáltal prevenciós hatást is el tudunk érni. A mai megállapodás megkötésével ezt a törvényszék részéről megnyilvánuló segítő szándékot és az iskolák részéről felmerülő érdeklődést kívánjuk szabályozott formába önteni annak érdekében, hogy a Nyitott bíróság program minden lehetőségét ki tudjuk használni.” – emelte ki Dr. Gerber Tamás, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke.

 

Az együttműködési megállapodás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületével jött létre, melynek vezetője szintén a program fontosságát hangsúlyozta.

 

„Rendkívül jó az a kezdeményezés, amelyre vonatkozóan ma együttműködési megállapodást kötünk. Ezáltal a diákok közvetlenül szerezhetnek ismereteket a bíróságok működéséről, megismerhetik a jogalkotás folyamatát és a jogalkalmazás bírói gyakorlatát. A társadalmi és erkölcsi szabályok betartása mindannyiunk érdeke. Bízom abban, hogy ez a program segítséget nyújt az iskoláknak abban, hogy a különböző korosztályú diákokat a nekik szükséges ismeretekről szakavatott kollégák tájékoztatják majd. A gyerekek jogi ismereteinek bővülésével - bízom benne -, hogy még inkább a társadalom jogkövető felnőtt polgáraivá válnak.” – mondta el Veszeliné Pénzes Ildikó, a Székesfehérvári Tankerület megbízott igazgatója.

 

A csütörtök délutáni rendezvényen a Nyitott bíróság programot elindító Országos Bírósági Hivatal képviseletében dr. Tolnai Katalin volt jelen. Ő saját szakterületéhez, a mediációhoz kapcsolódóan arról beszélt, mennyire fontos megtanítani a fiataloknak, hogy az életükben felmerült vitás helyzeteket, konfliktusokat hogyan lehet békés eszközökkel rendezni.

 

Az együttműködési megállapodás létrejöttét Székesfehérvár Önkormányzata is segítette. A fehérvári fiatalokról szólva dr. Cser-Palkovics András párhuzamot vont a Székesfehérvári Törvényszék és a Városháza épülete között. Mondván, hogy mindkettő szép és patinás épület és mindkettőben olyan szervezet működik, amely szeretné kinyitni kapuit az itt élők előtt.

 

„Egykori jogászként és polgármesterként is örülök a mai alkalomnak. Egyrészt azért, mert a Székesfehérvári Törvényszéken dolgozók szép hivatást választottak, amit büszkeség megmutatni, másrészt pedig azért, mert a bíróság munkájának megismerésével legyőzhetik a gyermekek a tartózkodásukat. A jog nyelvét nagy kihívás megmutatni gyermekeknek, de talán az egyik legszebb feladat lehet. Nagy a felelősségünk abban, hogy mit közvetítünk az ifjúság felé, hiszen nekik – reményeink szerint – kevés tapasztalatuk van a jog területéről. Fontos, hogy legyenek olyan programok, amelyek nem az iskola területén zajlanak, de nevelő célzatúak, és amelyeknek a facebook-nemzedéket megszólítva, az ő személyiségük alakítása által a jövőre is jelentős kihatásuk van. Nagy felelősség és szép feladat ez, köszönöm, hogy a Törvényszék, a Tankerület és a székesfehérvári oktatási intézmények felvállalják a nemes küldetést.”– fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

A Székesfehérvári Törvényszék és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerülete között létrejött megállapodás ünnepélyes aláírásán több oktatási intézmény vezetője is részt vett, valamint jelen voltak a Törvényszék fiatal szakemberei is, akik a diákoknak szervezett programok közreműködői.

 


További hírek

  Hosszú Katinka nem az edzőjét, hanem az élettársát vitte hivatalos meghívóval az EB-re
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Három nap kellett: Kósa ma bocsánatot kért a hétvégi fidelitasos zsidózásáért
2019. 12. 02. 12:08 hirhatar.hu
  Fidelitas tisztújítás - kész a leltár
2019. 12. 01. 13:05 hirhatar.hu
  Felfelé bukik Tarlós dekoratív politikájú ex-alpolgármesternője
2019. 11. 30. 18:10 hirhatar.hu
  Az ORFK és a TEK plusz 301 milliónkból pörgött Putyin és Erdogan látogatásakor
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Itthon tiltják, Bécsben kitüntetik - Alföldi rendezése kapta a legtöbb díjat az Armel Operafesztiválon
2019. 11. 30. 11:57 hirhatar.hu
  Megépül a magyar szuperkórház, 11 milliárdból - Kenyában
2019. 11. 29. 18:18 hirhatar.hu
  Varga Judit apja nem volt szállodavezető, mint például Schmitt Pál, de ügynökféle az igen
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Van egy kis bibi a bukott fideszes ex-polgármester 7 milliós szabadságmegváltó igényével
2019. 11. 29. 13:31 hirhatar.hu
  Borkai ellenzéki riválisa váratlanul kilépett a polgármesteri harcból
2019. 11. 28. 15:42 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport