SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Nyitott a bíróság a fiatalok előtt

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2019.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2013. 11. 08. 18:47     


Nyitott a bíróság a fiatalok előtt
Általános és középiskolás diákok, valamint felsőfokú intézmények hallgatói ismerhetik meg jobban a bíróságok működését és az igazságszolgáltatás rendszerét.

Együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön délután a Székesfehérvári Törvényszék elnöke és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületének igazgatója. A Nyitott bíróság program keretében általános és középiskolás diákok, valamint felsőfokú intézmények hallgatói ismerhetik meg jobban a bíróságok működését és az igazságszolgáltatás rendszerét.


Fotó: ÖKK 

A Nyitott bíróság program már áprilisban elindult a Székesfehérvári Törvényszéken. Általános és középiskolás tanulóknak, illetve felsőfokú oktatási intézményeknek tartanak osztályfőnöki órákat, illetve a Törvényszéken szervezett előadásokon ismertetik meg a fiatalokat a legalapvetőbb jogi ismeretekkel ennek keretében – mondta el bevezetőjében Dr. Gerber Tamás.

 

„Meggyőződésünk, hogy az ismeretek megszerzése által ezek a fiatalok kevesebb félelemmel, tartózkodással tudnak majd a későbbiekben ügyeikben eljárni, valamint hogy jobban tisztában lesznek jogaikkal és kötelezettségeikkel. Alkalmat adnak ezek a programok arra is, hogy a figyelmüket felhívjuk olyan magatartásformákra, melyek jogba ütközőek, ezáltal prevenciós hatást is el tudunk érni. A mai megállapodás megkötésével ezt a törvényszék részéről megnyilvánuló segítő szándékot és az iskolák részéről felmerülő érdeklődést kívánjuk szabályozott formába önteni annak érdekében, hogy a Nyitott bíróság program minden lehetőségét ki tudjuk használni.” – emelte ki Dr. Gerber Tamás, a Székesfehérvári Törvényszék elnöke.

 

Az együttműködési megállapodás a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerületével jött létre, melynek vezetője szintén a program fontosságát hangsúlyozta.

 

„Rendkívül jó az a kezdeményezés, amelyre vonatkozóan ma együttműködési megállapodást kötünk. Ezáltal a diákok közvetlenül szerezhetnek ismereteket a bíróságok működéséről, megismerhetik a jogalkotás folyamatát és a jogalkalmazás bírói gyakorlatát. A társadalmi és erkölcsi szabályok betartása mindannyiunk érdeke. Bízom abban, hogy ez a program segítséget nyújt az iskoláknak abban, hogy a különböző korosztályú diákokat a nekik szükséges ismeretekről szakavatott kollégák tájékoztatják majd. A gyerekek jogi ismereteinek bővülésével - bízom benne -, hogy még inkább a társadalom jogkövető felnőtt polgáraivá válnak.” – mondta el Veszeliné Pénzes Ildikó, a Székesfehérvári Tankerület megbízott igazgatója.

 

A csütörtök délutáni rendezvényen a Nyitott bíróság programot elindító Országos Bírósági Hivatal képviseletében dr. Tolnai Katalin volt jelen. Ő saját szakterületéhez, a mediációhoz kapcsolódóan arról beszélt, mennyire fontos megtanítani a fiataloknak, hogy az életükben felmerült vitás helyzeteket, konfliktusokat hogyan lehet békés eszközökkel rendezni.

 

Az együttműködési megállapodás létrejöttét Székesfehérvár Önkormányzata is segítette. A fehérvári fiatalokról szólva dr. Cser-Palkovics András párhuzamot vont a Székesfehérvári Törvényszék és a Városháza épülete között. Mondván, hogy mindkettő szép és patinás épület és mindkettőben olyan szervezet működik, amely szeretné kinyitni kapuit az itt élők előtt.

 

„Egykori jogászként és polgármesterként is örülök a mai alkalomnak. Egyrészt azért, mert a Székesfehérvári Törvényszéken dolgozók szép hivatást választottak, amit büszkeség megmutatni, másrészt pedig azért, mert a bíróság munkájának megismerésével legyőzhetik a gyermekek a tartózkodásukat. A jog nyelvét nagy kihívás megmutatni gyermekeknek, de talán az egyik legszebb feladat lehet. Nagy a felelősségünk abban, hogy mit közvetítünk az ifjúság felé, hiszen nekik – reményeink szerint – kevés tapasztalatuk van a jog területéről. Fontos, hogy legyenek olyan programok, amelyek nem az iskola területén zajlanak, de nevelő célzatúak, és amelyeknek a facebook-nemzedéket megszólítva, az ő személyiségük alakítása által a jövőre is jelentős kihatásuk van. Nagy felelősség és szép feladat ez, köszönöm, hogy a Törvényszék, a Tankerület és a székesfehérvári oktatási intézmények felvállalják a nemes küldetést.”– fogalmazott dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

A Székesfehérvári Törvényszék és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Székesfehérvári Tankerülete között létrejött megállapodás ünnepélyes aláírásán több oktatási intézmény vezetője is részt vett, valamint jelen voltak a Törvényszék fiatal szakemberei is, akik a diákoknak szervezett programok közreműködői.

 


További hírek

  Végre...: Új autókat kapnak a miskolci futballisták
2019. 06. 18. 10:42 hirhatar.hu
  Hál’isten érdemes volt 300 milliárdból megépíteni a határzárat: megbokrosodott lovat állított meg
2019. 06. 18. 10:42 hirhatar.hu
  Megkezdődött az ukrán gyerekek magyar kormány finanszírozta üdültetése
2019. 06. 17. 13:12 hirhatar.hu
  Visszautasította a két életet mentő kapitány, hogy vele népszerűsködjön az újpesti fideszes polgármester
2019. 06. 17. 13:12 hirhatar.hu
  A Fidesz, Bige László és a pécsi vállalkozó esete, avagy a mocskos maffia mancsai
2019. 06. 17. 13:12 hirhatar.hu
  „Besúgórock”, spiclik, elárult szabadság – ennyi maradt 30 év után a „Szabadság Napjából”
2019. 06. 17. 11:27 hirhatar.hu
  Orbán Viktor történelmi bűne
2019. 06. 16. 12:17 hirhatar.hu
  Az Orbán-propaganda úgy döntött, hogy Orbán döntötte meg a rendszert
2019. 06. 16. 12:17 hirhatar.hu
  30 éve volt 61 éve
2019. 06. 16. 12:17 hirhatar.hu
  Nem csak politikailag, hanem jogilag sem volt helyes az LMP kizárósdija
2019. 06. 15. 09:20 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport