SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Péntektől 10. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2021.09.27.
 Hétfő
Ma Adalbert napja van.
Holnap Vencel napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 06. 06. 08:27     


Péntektől 10. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron
Számos kísérőprogrammal várják az érdeklődőket az ünnepi hétvégén.

Ismét szemet – lelket gyönyörködtető programsorozattal készül Székesfehérvár városa a kereszténység egyik legnagyobb ünnepére, Pünkösdre. Pénteken 17.00 órakor nyitják meg a tizedik „Pünkösdi Virágálom” című rendezvényt, melynek mottója: „Nyitva van az aranykapu”. Idén tizenegy belvárosi kaput, illetve udvart öltöztetnek virágdíszbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A helyszíneket bemutató hagyományos körséta a Városházától indul és a felújított, a közvetlenül a séta után átadásra kerülő Ciszterci Templomnál ér véget, ahol szombaton este ünnepi koncerttel várják a közönséget. A legszebb virágkompozíciókat a polgárok szavazatai alapján fogják díjazni. Erről és a számos kísérőprogramról sajtótájékoztatón számoltak be.

 

A virágkötő szakemberek már csütörtöktől, illetve péntek reggeltől megkezdik a munkát a belvárosi kapuknál és udvarokban. Brájer Éva alpolgármester a sajtótájékoztatón kiemelte: újdonság az elmúlt évekhez képest, hogy a szakemberek ezúttal tartós dekorációkkal, cserepes növényekkel dolgoznak majd, így a pompázatos virágdíszek a korábbiakhoz képest jóval hosszabb ideig, hetekig láthatóak lesznek. Már a megnyitó előtt is érdemes lesz sétát tenni a belvárosban, hiszen lesz térzene, a hagyományos körséta pedig a felújított Ciszterci Templomnál ér véget, melynek harangszentelésére 18.00 órakor kerül sor.

 

Ugyancsak újdonságként itt rendezik meg szombaton 19.00 órától a Hermann László Kamarazenekar ingyenes koncertjét, melynek során Haydn „A megváltó hét szava a keresztfán” című műve csendül fel. Brájer Éva alpolgármester hozzátette: a Fő utca felújítása kapcsán azt tapasztalta a városvezetés, hogy hosszú hétvégéken nagyon sokan látogatnak a belvárosba, így igyekeznek minél tartalmasabb programokat szervezni. Pünkösdvasárnap és Pünkösdhétfőn a Bartók Béla téren várják a családokat.

 

A programokat A Szabadművelődés Háza igazgatója, Kiss Dorottya ismertette részletesen. Elmondta, hogy június 6-án, pénteken már délután megkezdődnek a kísérőprogramok. 15.00 órakor a Városház téren népzenei műsort ad elő a Hermann László Zeneiskola, közreműködik a növendékekből alakult Fiori Musicali Barokk Furulya Együttes, majd 16.00 órától a Városháza udvarán láthatják az érdeklődők a „Bogármese” című mesejátékot a Szabad Színház előadásában. 17.00 órakor a Városháza feldíszített kapujánál kerül sor az ünnepélyes megnyitóra, ahol dr. Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök mond köszöntőt, illetve a Szentlélek jelenléteként galambokat engednek szabadon.

 

Ezt követően indul a virágkompozíciókat bemutató, zenével kísért hagyományos körséta az alábbi útvonalon: - Városháza kapuja (első állomás) - Püspökség kapuja - Nemzeti Emlékhely >Táncsics Mihály utca >Kossuth Lajos utca - Hősök tere, Bástya kapu - Városháza hátsó bejárata - II. János Pál pápa tér >Megyeház utca >Jókai Mór utca - Török udvar kapuja - Gesztenyés udvar bejárata > Jókai Mór utca>Bartók Béla tér - Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai >Oskola utca - Városi Képtár - Deák Gyűjtemény kapuja >Oskola utca>Szent János köz - Cisztercita templom főbejárata (érkezés várhatóan 17:55 órakor) Pénteken 18.00 órakor a Hősök terén felállított színpadon virágkötészeti bemutató kezdődik három szakember közreműködésével, a kompozíciókat el is árverezik, majd 19.30 órakor a Capella Savaria kamarazenekar szólistái adnak koncertet a Csók István Képtárban.

 

A kísérő rendezvények a hétvégén is folytatódnak. Július 7-én 19.00 órakor a Hermann László Kamarazenekar koncertezik a Ciszterci Templomban, Haydn „A megváltó hét szava a keresztfán” című művét hallhatja a közönség, majd július 8-án, vasárnap és 9-én, hétfőn 17.00 és 19.00 óra között családi programot rendeznek a Vörösmarty Mihály Könyvtár árkádjai alatt. Vasárnap a Hermann László Zeneiskola növendékei, hétfőn a Kákics együttes lép fel, mindkét napon lesznek az ünnepkörrel kapcsolatos, virágokkal foglalkozó kézműves foglalkozások, illetve lehet kóstolni ízletes italokat, például bodza- és hársfateát. A Pünkösdi Virágálom kapcsán ismét lehet szavazni a legszebbnek talált kompozíciókra. A város polgárai a Fehérvári Ajándékboltban és a vendéglátóhelyeken találják a szavazólapokat, melyeket a Hiemer-háznál és a Városházánál található ládába kell bedobni. A közönségszavazás eredményét június 10-én, kedden 10.00 órakor dr. Cser-Palkovics András polgármester hirdeti ki. Az első három helyezettet díjazzák a Vörösmarty Színház, az Árpád-fürdő és a Jancsár Hotel által felajánlott ajándékokkal.

 

A virágkötők örömmel, nagy kihívásként tekintenek a Pünkösdi Virágálomra. – mondta Jankovics Ilona, aki szintén részt vesz a munkában és a versenyben. Hozzátette: a szakemberek is sajnálták az elmúlt években, hogy a kompozíciók nagyon hamar elhervadtak. Idén már cserepes egynyári, vagy akár évelő növényeket is használnak majd, melyek az öntözésnek és a hosszan lebomló műtrágyának köszönhetően hetekig, akár a fagyokig is megmaradhatnak. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata szeretettel invitálja a város lakosságát és minden kedves érdeklődőt a pünkösdi rendezvényekre.


További hírek

  Hatalmas az érdeklődés az előválasztáson – rekordszavazat érkezett eddig, folyamatos az érdeklődés
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Nemzeti bukta – vadászati világkiállítás helyett
2021. 09. 26. 21:08 hirhatar.hu
  Orbán Ráhel és Tiborcz István a spanyol maffiaparadicsomba költözik – gyerekük iskoláztatása kijön az éves minimálbérből
2021. 09. 26. 21:07 hirhatar.hu
  Indulnak a budapesti nosztalgia villamosok
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Náci karlendítése miatt sem az MSZP, sem Momentum nem támogatja a továbbiakban Ózd alpolgármesterét
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Aranyláz a Börzsönyben – elindult a kormány koncessziós lavinája
2021. 09. 24. 19:31 hirhatar.hu
  Újabb MSZP-s politikust „győzött meg” DK, hogy jobb lesz náluk
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Elk*rta: Gubás Gabi szívesen kimaradt volna az Elk*rtukból című Gyurcsány-filmből, mégis vállalta
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Orbán apja(?) hatvanpusztai birtokáról: A gyerek nem beszél bele a szülő dolgába
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport