SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR - Sok tartaléka van Székesfehérvárnak

SZÉKESFEHÉRVÁRI HÍRHATÁR
   
 2021.05.06.
 Csütörtök
Ma Ivett napja van.
Holnap Gizella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 02. 05. 19:40     


Sok tartaléka van Székesfehérvárnak
A 28,4 milliárd forint kiadással, illetve bevétellel számoló tervezet hosszú távon is stabil működést biztosít összeállítói szerint.

Elkészült Székesfehérvár 2014. évi költségvetésének tervezete. Szerdán délelőtt, 45 nappal a központi költségvetés hatályba lépése után az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor jegyző át is adta a tervezetet dr. Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérvár polgármestere benyújthassa azt a képviselőtestületnek. A rendeletről február 14-i ülésén tárgyal majd a közgyűlés.

 

 

 

 

 

 

 

A 28,4 milliárd forint kiadással, illetve bevétellel számoló tervezetet a hosszú távon is stabil működés biztosítása jegyében állították össze. Az önkormányzat minden kötelező feladatára rendelkezésre áll a fedezet, sőt az elmúlt évek gazdálkodásának eredményeként 5,5 milliárd forint tartalék is képződött, amelynek jelentős részét megtartva is közel 6 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre idén. A költségvetés tervezetét a képviselők múlt héten már megismerhették, ma pedig sajtótájékoztató keretében ismertette dr. Cser-Palkovics András polgármester.

 

A jogszabályi határidőre, azaz a központi költségvetés hatályba lépése utáni 45. napra előkészítették a Polgármesteri Hivatal szakemberei a költségvetés tervezetét – mondta el dr. Bóka Viktor jegyző, miközben átnyújtotta a város 2014. évi működését és fejlődését meghatározó dokumentumot dr. Cser-Palkovics Andrásnak.

 

Székesfehérvár polgármestere sajtótájékoztatón ismertette a tervezetet. Kitért arra a 2010-es célkitűzésre, amelyben a hitelfelvétel nélküli, fenntartható fejlesztéseket tartalmazó működés kialakítását megkezdték. Kiemelte az adósságkonszolidációt, valamint a 2012-ben és 2013-ban érkezett év végi kormányzati támogatásokat is. Mindezekkel sikerült elérni, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan 2014-ben sem lesz hitelfelvétel és ahogy 2013-ban, úgy idén sem lesz folyószámlahitele Székesfehérvárnak.  „Jelentős tartaléka van a városnak, amely garanciát ad az önkormányzat stabil működésére, de ebből a tartalékból csak fejlesztésekre fordítunk, sőt 3,9 milliárd forint a költségvetés végrehajtása esetén is rendelkezésre áll majd.” – ismertette dr. Cser-Palkovics András. Kitért arra is, hogy a 2013 és 2022 közötti, összességében 18 milliárdos adósságszolgálat helyett a felszabaduló forrásokat évről-évre feladatai ellátására, valamint fejlesztésekre tudja fordítani a város.

 

A költségvetés 28,4 milliárd forint kiadással, illetve bevétellel számol, melyből várhatóan mintegy 15 milliárdnyi saját bevétele lesz az önkormányzatnak. Ebből a városban működő vállalkozások által 2013-ban befizetett 10,5 milliárd forintot emelte ki Székesfehérvár polgármestere. „Ez már a Philips nélkül teljesült, azaz másfél év alatt a fehérvári ipar a befizetett iparűzési adót tekintve már kinőtte a Philips távozását, ami jól jelzi, hogy Fehérvár ipara magyar és európai viszonylatban is versenyképes, sőt képes még tovább fejlődni.” – hangzott el a sajtótájékoztatón. A helyi adók kapcsán dr. Cser-Palkovics András arra is felhívta a figyelmet, hogy a fehérvári magánszemélyeknek 2014-ben sem kell semmilyen helyi adót fizetniük!

 

A költségvetés főbb területeiről szólva a városvezető kiemelte: az egészségügyi területre 500 millió forintot, szociális ellátásokra 2,2 milliárdot biztosít a város. Kultúrára és társadalmi kiadásokra 2,5 milliárd forintot, sporttámogatásra pedig nem egészen egymilliárdot fordít az önkormányzat. A sporttal kapcsolatban elhangzott, hogy biztosítottak a Regionális Atlétikai Központ fenntartásának költségei, és megvan a fedezet arra is, hogy szeptemberben a sátor visszakerüljön a strandmedence fölé.

 

„Fejlesztésekre idén közel 6 milliárd forintot építettünk be. A kiemelt projektekre, mint a Koronás Parkra, a Szárazréti Szociális Város-rehabilitációra és a Mártírok útja felújítására 2,5 milliárd forintot tervezetünk. Emellett 3,4 milliárd forintnyi további fejlesztést végez majd a város saját erőből az idén. Ennek része a Saára Gyula-program folytatása 361 millió forinttal, a jégkorong "C" pálya megépítése, az általános iskolai tornaterem-felújítások, az Árpád-ház program elindítása, illetve a város ivóvíz- és csapadékvíz-hálózatának korszerűsítése is jelentős összeggel szerepel terveinkben. Elindítottuk az Ybl Miklós intézményfejlesztési - és felújítási programot, amelynek keretében többek között a Maroshegyi Óvoda bővítésére, és így a férőhelyek számának növelésére is lehetőség nyílik. Ezen felül lesz egy keret a vállalkozások támogatására, mintegy 60 millió forinttal, ami a város versenyképességének megőrzése miatt fontos. A közbiztonság növelése érdekében pedig elindult egy olyan program, amelynek keretében várhatóan 10 fővel növeljük a közterület-felügyelők számát, fejlesztjük a térfigyelő kamerarendszert és egy korszerű térfigyelő központot alakítunk ki.” – tette hozzá Székesfehérvár polgármestere.

 

Az egyik legnagyobb költségvetéssel rendelkező intézmény a Polgármesteri Hivatal, amelyről dr. Bóka Viktor jegyző beszélt. „Nagyon fontos beruházás lesz a Városház tér 2. szám alatti épület tetőfelújítása, amelyet jövőre a Városház tér 1. követ majd. Szintén a Városházát érintő felújítás a homlokzat kérdése. Idén egy felmérést végzünk, és ezt követően dől majd el, hogy a homlokzat javítása, vagy teljes cseréje történik meg. Ugyanez a helyzet a Városháza korhadt faablakaival, amelyeket szintén lecserélünk. Lassan végére érünk annak a 2010-ben elkezdett programnak, amelynek során valamennyi számítógépet sikerül kicserélni. Összességében: a feszes gazdálkodással remélem mi is hozzá tudunk járulni a város stabil működéséhez.” – mondta el dr. Bóka Viktor jegyző.

 

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Cser-Palkovics András hangsúlyozta: „Ez nem választási költségvetés, mert ha az lenne, akkor elkölthetnénk a tartalékkeretben még rendelkezésre álló 3,9 milliárd forintot is fejlesztésekre. Ez azonban fontos tartalék, mert felkészítheti a várost a 2020-ig tartó EU-s költségvetési időszakra és későbbi pályázatok önerejéhez is felhasználható lesz majd. Tartozásokkal vettük át a várost, mára pedig tartalékkeret is rendelkezésünkre áll. Éppen ezért azt fogom kérni a képviselőktől, hogy aki további fejlesztéseket szeretne beemeltetni, az ne a tartalékokat, hanem egyéb forrást jelöljön meg, hogy honnan csoportosítsuk át a szükséges pénzt. Bízom abban, hogy a közgyűlés megtárgyalja és elfogadja a 2014-es költségvetést jövő pénteken.”


További hírek

  Zacher: „Az ördög nem alszik, ahogy a vírus sem”
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Brutális drágulás jöhet a gyümölcs és a zöldség áraiban idén
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Nem Rákay Philip, de szintén ronda és 47 millió, mi az...?
2021. 05. 05. 20:17 hirhatar.hu
  Tordy Gézának sem tesz jót az öregség – kéretlen kormánydicséretbe fogott
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Hivatalos: Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Érdemes volt Orbánt dicsérni – már Eperjes Károly is filmet forgathat
2021. 05. 02. 19:06 hirhatar.hu
  Bortrezor, szivarszoba, moziterem is kerül a Nemzeti Vej budavári luxusházába
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Megszólalt egy kórházigazgató: a valódi tragikus helyzetről mélyen hallgatnak
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Történelmi mélységű közvagyon-lopásról döntöttek ma Orbánék
2021. 04. 27. 20:02 hirhatar.hu
  Az igazi nyitás
2021. 04. 26. 19:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport